Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Noi tipuri de nori au fost recunoscute oficial

    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.



    Nori undulatus asperatus.


    De la prima sa publicare în 1896, Cloud Atlas International a devenit un important instrument de referinţă pentru persoanele care lucrează în domeniul serviciilor meteorologice, de aviaţie şi transport maritim.

    Prima ediţie a cuprins 28 de fotografii colorate şi a stabilit standarde detaliate de clasificare a norilor. Ultima ediție completă a fost publicată în 1975, cu o revizuire în 1987, şi a devenit rapid element de colecţie.

    Dintre norii adăugaţi în recenta ediţie, cel mai cunoscut este asperitas, un nor ce poate arăta ca valurile mării atunci când este privit de jos.

    Aceşti nori au fost înregistraţi mai întâi peste Iowa, în Statele Unite, în 2006.

    Alte intrări noi includ nori volutus, care arată ca nişte tuburi care pare să se rostogolească în jurul unei axe orizontale şi contrails, nori formaţi din traseele de vapori ale avioanelor.

    În plus, au fost adăugate o serie de alte caracteristici suplimentare ale norilor, inclusiv cavum şi cauda cunoscute sub numele de norul coadă, şi fluctus şi murus, cunoscute sub numele de norul perete.

    5 AUGUST 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O nouă specie de dinozaur carnivor, care a trăit acum aproximativ 90 milioane de ani, a fost descoperită în Argentina. Ea are similitudini cu specia Tyrannosaurus, mai ales prin cele două braţe mici, dar aparţine unei linii complet diferite.
    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.
    Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană.
    Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni.
    Ştiinţa a considerat că au existat cinci extincţii în masă în istoria Pământului. Fosilele indică însă o a şasea, cu doar 8 milioane de ani înainte de Marea extincţie ce a avut loc în urmă cu 252 milioane ani şi care probabil a ajutat-o pe aceasta.
    Oamenii de ştiinţă francezi au anunţat că au găsit un nou virus preistoric în pustiul congelat din Siberia şi au planificat să-l aducă înapoi la viaţă.