Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O nouă specie de dinozaur carnivor descoperită în America de Nord


    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.



    Siats meekerorum, imagine artistică de Jorge Gonzales. Foto: North Carolina State University


    El face parte din grupul carcharodontosaur, giganţi carnivori, grup ce include cei mai mari prădători din toate timpurile. Singurul membru al acestui grup descoperit până acum în America era Acrocanthosaurus, care a trăit cu mai bine de 10 milioane de ani înainte de Siats.

    Cercetătorii de la North Carolina State University şi Chicago’s Field Museum of Natural History au descoperit scheletul parţial al noului prădător în Utah’s Cedar Mountain Formation in 2008.

    Oasele recuperate au aparţinut unui exemplar de 9 metri lungime, care cântărea patru tone. Şi în ciuda dimensiunilor, era un exemplar tânăr. Probabil că la vârsta adultă el atingea dimensiunile unui Acrocanthosaurus.

    Siats a terorizat ceea ce este acum statul Utah în timpul Cretacicului Târziu, acum 100 milioane de ani în urmă. La acea vreme, peisajul era luxuriant, cu o vegetaţie abundentă şi apă, care susţinea o varietate de dinozauri ierbivori, broaşte ţestoase, crocodili, peşti dipnoi giganţi şi ca animale de pradă, tyrannosauri timpurii şi mai multe specii de dinozauri cu pene.

    Dispariţia acestor super-prădători a permis tyrannosurilor timpurii, mai mici ca dimensiuni, să evolueze în acei enormi prădători pe care îi cunoaştem sub numele de T-rex.

    GH. MANOIU | 28 NOIEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, care a trăit acum aproximativ 90 milioane de ani, a fost descoperită în Argentina. Ea are similitudini cu specia Tyrannosaurus, mai ales prin cele două braţe mici, dar aparţine unei linii complet diferite.
    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.
    Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană.
    Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni.
    Ştiinţa a considerat că au existat cinci extincţii în masă în istoria Pământului. Fosilele indică însă o a şasea, cu doar 8 milioane de ani înainte de Marea extincţie ce a avut loc în urmă cu 252 milioane ani şi care probabil a ajutat-o pe aceasta.