Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Hobbiţii preistorici erau o altă specie de oameni

    Cercetătorii francezi au ajuns mai aproape de rezolvarea enigmei oamenilor mici, ale căror oase fosilizate au fost găsite pe o insulă indoneziană în 2003.



    Peştera hobbiţilor pe insula Flores.


    Vechi de 15000 de ani, rămăşiţele, care provin de la creaturi cu mers vertical ce aveau aproximativ 100 cm în înălţime şi 25 kg greutate, au fost dezgropate dintr-o peşteră de pe insula Flores, din Indonezia.

    Creaturile au fost numite Homo floresiensis de către cercetători, şi "hobbiţi" de mass-media. Ei au trăit acum 100000 de ani pe insulă şi au dispărut pentru totdeauna acum 15000 de ani.

    O parte dintre cercetători au considerat că erau descendenţi ai speciei Homo erectus, o ramură închisă evolutiv, care a produs oamenii moderni, şi care a dispărut în urmă cu aproximativ 70000 de ani. Dimensiunile lor reduse ar fi fost datorate tendinţei unei specii de a căpăta dimensiuni mai mici atunci când este izolată într-un mediu cu puţine animale de pradă concurente şi cu sursă de hrană săracă.

    Alţi cercetători au afirmat că "hobbiţii" au fost oameni care au avut un defect genetic ce s-a răspândit pe măsură ce populaţia s-a înmulţit. Cu capete mici şi creier de dimensiuni asemănătoare celui de maimuţă, ei ar fi suferit de microcefalie sau cretinism, o boală care se dezvoltă în urma lipsei de iod în alimentaţie.

    Doi oameni de ştiinţă de la Natural History Museum şi Paris Descartes University, folosind scanări 3D de înaltă tehnologie a celui mai bine conservat craniu dintre cele nouă găsite, au descoperit că există o mulţime de caracteristici în straturile osoase ale craniului care nu au existat la specia noastră, Homo sapiens, şi că nimic nu a sugerat că Homo floresiensis ar fi avut probleme genetice.

    Studiul a deschis posibilitatea ca Homo floresiensis să fie o specie de oameni cu totul diferită, dezvoltată de la o origine încă necunoscută.

    29 MARTIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pentru prima dată s-au descoperit intr-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene.
    O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor.
    O specie de broască ţestoasă gigant fluorescentă a fost descoperită în largul Insulelor Solomon, în Oceanul Pacific, de către o echipă de cercetători.
    Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că suprafaţa îngheţată a Arcticii era cândva străbătută de o pasare gigant care nu putea zbura.
    O noua specie de bufnita, denumita Otus jolandae, a fost descoperita in insula Lombok din Indonezia. Cercetarile au pornit cand George Sangster si Jolanda A. Luksenburg au facut inregistrari pe muntele Rinjani, langa Sapit, Lombok. Ele au fost urmate de alte studii la Muzeul American de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie Naturala Tring.
    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.