Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O pasăre gigant cutreiera cândva Arctica

    Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că suprafaţa îngheţată a Arcticii era cândva străbătută de o pasare gigant care nu putea zbura.



    Gastornis, reconstituire.


    Descoperirea se bazează pe un singur deget de la picior, fosilizat, al creaturii care a trăit în urmă cu 53 milioane ani.

    Degetul de la picior a fost găsit în 1970 pe Insula Ellesmere în Canada arctică, dar abia acum a fost analizat cu atenţie şi s-a constatat că aparţine unei păsări masive numite Gastornis.

    Gastornis, spun cercetătorii, era de aproximativ doi metri în înălţime şi probabil cântărea câteva sute de kilograme.

    Pasărea a fost iniţial considerată carnivoră, dar acum se crede că era vegetariană şi îşi folosea ciocul pentru a mânca frunze, nuci, seminţe şi fructe.

    Fosile de Gastornis au fost, de asemenea, descoperite în Asia şi Europa.

    Arctica, pe când aici trăia Gastornis, a fost un loc diferit de cel de astăzi, cercetătorii comparându-l cu mlaştinile de chiparos din sud-estul Statelor Unite.

    Alte fosile din insula Ellesmere dezvăluie că a fost cândva locuită de ţestoase, aligatori, primate şi alte mamifere mari, asemănătoare cu hipopotamii şi rinocerii.

    Astăzi, insula este unul dintre cele mai reci şi mai secetoase medii de pe Pământ.

    21 OCTOMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O noua specie de bufnita, denumita Otus jolandae, a fost descoperita in insula Lombok din Indonezia. Cercetarile au pornit cand George Sangster si Jolanda A. Luksenburg au facut inregistrari pe muntele Rinjani, langa Sapit, Lombok. Ele au fost urmate de alte studii la Muzeul American de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie Naturala Tring.
    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.
    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.