Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Imagini identificabile extrase din reflecţii corneene

    GH. MĂNOIU | 22 MARTIE 2023

    Oamenii de ştiinţă au reuşit să recupereze imagini ale unor trecători, din reflecţiile din ochii subiectului fotografiat. Pentru infracţiunile în care victimele sunt fotografiate, cum sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, reflecţiile din ochii subiectului fotografiei ar putea ajuta la identificarea autorilor.



    Imagini ale unor persoane identificabile extrase din reflexiile din ochii subiectului fotografiat. Foto: Jenkins Rob, Kerr Christie.


    Un studiu făcut de cercetători de la University of Glasgow cu o cameră de 39 megapixeli a arătat că este posibilă identificarea de către cei care îl cunosc pe cel reflectat în ochii unei persoane fotografiate, care este astfel indirect fotografiat.

    Reflecţiile corneene pot dezvălui de asemenea informaţii surprinzător de bogate despre mediul social. Ele cuprind mai mult decât vede efectiv subiectul.

    Suprafaţa relativă a imaginilor de reflexie este mică, un iris ocupând cam 0,5% din suprafaţa frontală a feţei.

    Făcând zoom pe fotografii tip paşaport de înaltă rezoluţie, s-au putut recupera imagini ale trecătorilor reflectaţi în ochii subiecţilor fotografiaţi.

    O posibilă continuare a acestei tehnici ar fi combinarea perechii de imagini din cei doi ochi ai subiectului. Aceasta ar contine informaţii necesare unei reconstrucţii 3D a mediului.

    Este însă necesar ca faţa subiectului să fie în centrul atenţiei şi să fie privit dintr-un unghi frontal, cu o iluminare bună.

    De asemenea, este nevoie de o rezoluţie înaltă a imaginii, pentru ca feţele trecătorilor să poată fi refăcute în mod corespunzător.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Până pe 14 august 2016 puteţi vedea la Muzeul „Grigore Antipa”, din Bucureşti, expoziţia „Aripi peste timp”, în care exponatul central este Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume, descoperit pe teritoriul României.
    Un crater cu un diametru de 80 metri, cu pereţii foarte drepţi şi o adâncime necunoscută, a fost descoperit recent de către angajaţii unei companii de petrol care zburau cu elicopterul în regiunea Yamal din nordul îndepărtat al Siberiei.
    Insectele ar putea fi legale la vânzare în supermarketuri elveţiene începând de anul viitor, după ce Oficiul Federal Alimentar şi Veterinar Elveţian a propus spre comercializare trei specii.
    Un grup de ouă de dinozauri vechi de 70 milioane de ani au fost găsite distruse într-un sit arheologic important al Europei, Coll de Nargó din Lleida, Catalonia.
    Furtunile care au lovit Marea Britanie în ultimele luni au modificat relieful coastei. În unele locuri marea s-a retras, în altele ea a acoperit terenul jos. Ploile au spălat turba şi au dezvelit rămăşiţele unor păduri stravechi. Buturugi şi rădăcini de copaci din epoca bronzului au devenit vizibile pe malul din apropierea satului Borth, Ceredigion, Mid Wales.
    Oamenii de ştiinţă folosesc submersibile pentru a explora un submarin german U-boat scufundat la 11 kilometri în largul coastei Rhode Island cu o zi înainte ca Germania nazistă să capituleze în Al Doilea Război Mondial, pentru a afla mai multe despre epave şi modul în care acestea afectează mediul.