Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    În Antarctica a fost creată cea mai mare rezervaţie marină din lume

    Aproximativ 250 de experţi oceanici din 24 de ţări şi din Uniunea Europeană s-au adunat în Hobart, Tasmania, pentru a semna acordul istoric privind înfiinţarea celei mai mari rezervaţii marine din lume, în Antarctica, în regiunea Mării Ross.



    Marea Ross este patria pinguinului imperial, Aptenodytes forsteri.


    Acordul, iniţiat de Commission for Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR), acoperă mai mult de 1,55 milioane de kilometri pătraţi în regiunea Mării Ross. Va fi o zonă de 1,12 milioane de kilometri pătraţi interzisă de la pescuit.

    Marea Ross, numită după exploratorul britanic James Ross, este un golf adânc în Oceanul de Sud, între Victoria Land şi Marie Byrd Land, care formează unul dintre ultimele ecosisteme marine intacte din lume.

    În vestul mării se află insula Ross şi în est insula Roosevelt, în timp ce partea cea mai sudică este acoperită de banchiza Ross, şi se află la aproximativ 320 km de Polul Sud.

    Este patria pentru cel puţin 10 specii de mamifere, o jumătate de duzină de specii de păsări, 95 de specii de peşti şi peste 1000 de specii de nevertebrate, o zona critică de cercetare pentru oamenii de ştiinţă care speră să înţeleagă modul de funcţionare a ecosistemelor marine şi să monitorizeze impactul schimbărilor climatice.

    30 OCTOMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Dacă înainte de Columb, oamenii au ajuns în America o dată sau de mai multe ori, este o întrebare la care arheologii tânjesc de mult timp să găsească răspunsul şi poate că noile dovezi genetice din Peru ar putea încheia dezbaterea.
    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă.
    Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale.
    O erupţie vulcanică submarină a creat o nouă insuliţă lângă insula Nishinoshima din grupul Ogasawara, la aproximativ 1000 km Sud de Tokio. Insuliţa este o bucată ovală de teren de 200 metri lungime.
    Seismul din Nepal a făcut că Muntele Everest să piardă 2,5 centimetri din înălţime, conform cu ultimele date recepţionate de la sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene.
    Bucăţi de brânză găsite pe gâtul şi pieptul unor mumii descoperite în River Cemetery Number Five din deşertul Taklamakan, China, sunt cele mai vechi din lume. Această brânză datează din anul 1615 î.Hr. Este o varietate fără lactoză şi a fost produsă de crescătorii de turme ai unei civilizaţii din Epoca Bronzului.