Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    În fructele de mare se găsesc microparticule de plastic

    Cei care consumă fructe de mare absorb şi bucăţi mici de plastic în fluxul lor sanguin, cu efecte încă necunoscute asupra sănătăţii.



    Poluare cu plastic a oceanului.


    Fragmentele din plastic, care măsoară mai puţin de un milimetru, se găsesc pe scară largă în midii, stridii şi alte crustacee.

    Într-o primă evaluare a riscului global, oamenii de ştiinţă au calculat că mai mult de 99% dintre aceste microparticule trec prin corpul uman, dar restul sunt preluate de către ţesuturi.

    Cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia cred că europenii consumă în prezent până la 11000 de bucăţi de plastic prin hrană în fiecare an.

    Mai puţin de 60 dintre acestea sunt susceptibile de a fi absorbite, dar ele se vor acumula în organism de-a lungul timpului.

    Cantitatea de plastic absorbită din alimente va creşte, pe măsură ce poluarea cu material plastic în ocean devine mai mare.

    Încă nu se cunoaşte unde se duc aceste particule, dacă sunt încapsulate de ţesut şi uitate de corp, sau cauzează inflamaţii sau alte probleme.

    De asemenea, nu se cunoaşte dacă aceste materiale plastice eliberează substanţe care sunt toxice.

    Există mai mult de cinci trilioane de bucăţi de microplastic în oceanele lumii şi echivalentul unui camion de gunoi de deşeuri din plastic se adaugă în mare, în fiecare minut. Până în 2050, cantitatea va creşte la patru camioane în fiecare minut.

    Materialul plastic din ocean are nevoie de zeci de ani, sau chiar de secole, pentru a se rupe în bucăţi mici, dar mulţi oameni de ştiinţă cred că nu va dispărea complet niciodată.

    19 APRILIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Universitatea Națională din Singapore sugerează că riscul de insuficienţă renală creşte semnificativ în cazul unui consum constant de carne roşie.
    Chia este considerată o pseudocereală, cultivată pentru semințele sale comestibile, hidrofile, cultivate și utilizate în mod obișnuit ca hrană în mai multe țări din America de Sud, Mexic și Statele Unite.
    Cercetările efectuate la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Austria au arătat că sucul de sfeclă roşie, care are un conţinut ridicat de nitrat, ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare.
    Conform unui studiu realizat la Universitatea din California, Statele Unite, o dietă bogată în grăsimi şi în nuci, este cea mai eficientă pentru a îmbunătăţi nivelul colesterolului.
    Cercetătorii de la University of Texas din Austin, au demonstrat că resveratrolul care se găseşte în vinul roşu, ca şi în strugurii roşii, alune, fructe de pădure, legume şi fructe de culoare neagră, roşu închis sau vişiniu, poate să înlăture unele dintre efectele negative pe care le are o dietă bogată în grăsimi asupra sistemului imunitar.
    O listă de produse alimentare cu efecte benefice dovedite asupra artritei reumatoide a fost confirmată de un nou studiu realizat la Disease Biology Lab, School of Biotechnology, India.