Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Îndulcitorii sintetici nu ajută la slăbit

    Multe persoane cred că îndulcitorii sintetici le ajută să piardă în greutate, dar s-a constatat că aspartamul, înlocuitorul comun pentru zahăr, blochează funcţia unei enzime esenţiale pentru prevenirea obezităţii.



    Îndulcitorii sintetici nu ne ajută să slăbim.


    Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au realizat un studiu cu privire la aspartam (E951). Acesta şi sarea aspartam-acesulfam (E962) sunt printre cei mai utilizaţi îndulcitori.

    Producătorii de alimente adăugă aspartam la produse prezentate ca "zero zahăr", ​​cum sunt băuturile carbogazoase, dulciuri, gumă de mestecat, produse lactate, produse de patiserie şi cafea instant.

    Chiar dacă se substituie zahărului, s-a constatat că aspartamul blochează o enzimă folositoare, produsă în intestinul subţire, numită fosfataza alcalină intestinală.

    Această enzimă previne obezitatea, diabetul şi sindromul metabolic, o boală caracterizată printr-o combinaţie de obezitate, hipertensiune arteriala, tulburare metabolică şi insulinorezistenţă.

    Cercetătorii au arătat că activitatea fosfatazei alcaline intestinale s-a redus când o soluţie de aspartam a fost injectată în intestinul subţire, pe când ea a rămas activă la injectarea unei soluţii de zahăr sau de sare.

    Dintre grupurile de animale de laborator care au primit o dietă bogată în grasimi, cele care au băut soluţie cu îndulcitor au devenit considerabil mai grele decât cele care au băut apă simplă, iar nivelul lor de zahăr din sânge, indicator al intoleranţei la glucoză, a crescut.

    În plus, cele care au băut soluţie cu îndulcitor au prezentat şi o creştere în sânge a unei proteine legată de inflamaţiile comune în cazurile de sindrom metabolic.

    Concluzia este simplă. Este mai bine de băut apă simplă, sau ceai fără zahăr sau îndulcitor, decât băuturi răcoritoare "zero zahăr".

    11 APRILIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O dietă regulată cu mure Boysen (boysenberries) ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor celor care suferă de astm, potrivit unui studiu realizat în Noua Zeelandă.
    Produse chimice interzise în Uniunea Europeană au ajuns în produsele alimentare vândute în Suedia.
    Studiile efectuate in cadrul unor institute de specialitate americane indica faptul ca persoanele care au o dieta vegetariana bogata in minerale si fibre alimentare, si saraca in grasimi, tind sa aiba o tensiune arteriala mai mica.
    Ca urmare a unor noi studii, oamenii de ştiinţă de la Columbia University Medical Centre au ajuns la concluzia că adoptarea unei diete în stil mediteranean ar putea ajuta la protejarea funcţiei renale.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lund, Suedia, au realizat un tip de hidromel, o băutură alcoolică făcută dintr-un amestec fermentat de miere şi apă, care, spun ei, ar putea ajuta în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice.
    Oamenii de ştiinţă spun că au găsit o modalitate de a face orezul mai puţin caloric, punându-l la frigider pentru o jumătate de zi, după preparare, înainte de a-l mânca.