Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Lentilele super-subţiri ar putea revoluţiona industria optică

    Smartphone-urile, camerele video şi ochelarii de vedere ar putea fi în curând transformate radical datorită unei lentile super-subţiri dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite.



    Curcubeu.


    Noua lentilă este de 10 ori mai subţire decât lăţimea firului de păr uman şi de milioane de ori mai subţire decât lentila unui aparat de fotografiat.

    Rezultatele cercetărilor înlătură o concepţie greşită care susţine că lentilele plate, de difracţie, nu pot fi corectate pentru toate culorile simultan.

    În locul unei lentile curbe, aceasta poate fi foarte plată, astfel încât să se obţină noi posibilităţi de configurare pentru sistemele de imagerie, precum cele din telefonul mobil.

    În prezent, camerele utilizează în mod obişnuit o stivă de mai multe lentile curbe ca să concentreze toate culorile de lumină într-un singur punct, deoarece culorile au un indice de refracţie diferit.

    Procesul actual este bazat pe conceptul de refracţie, dar cercetătorii s-au concentrat pe un principiu diferit, cel de difracţie. Prin acest proces, lumina interacţionează cu microstructurile din lentile şi se curbează.

    În natură, se vede acest lucru atunci când priveşti aripile unui fluture, a cărui culoare este dată de difracţie, ca şi la curcubeu.

    Rezultatul este o lentilă plană, cunoscută sub numele de "lentilă super-acromatică" care poate fi realizată din orice material transparent, cum ar fi sticlă sau plastic.

    11 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Avionul Solar Impulse 2, care foloseşte numai energie solară, a aterizat cu succes în Abu Dhabi pe 26 iulie 2016, încheindu-şi astfel zborul istoric în jurul lumii.
    Sistemul detectează mişcările printr-un senzor radar, care scanează drumul din faţă, şi printr-o cameră de înaltă rezoluţie aflată pe parbriz. Frânele maşinii se activează automat dacă soft-ul determină că o coliziune este iminentă.
    Norvegia va elimina radioul FM și va deveni primul stat din lume care face trecerea la transmisii excusiv digitale.
    Cercetatori de la Universitatea Delaware, din Statele Unite, au realizat si testat in Elvetia, un reactor solar, proiectat sa produca hidrogen din lumina solara. Este un ciclu curat, ce nu produce emisii – produce doar hidrogen din lumina solara si apa.
    Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale.
    Forma dominantă de viaţă în Univers nu ar constitui-o creaturile biologice, ci roboţii superinteligenţi, au declarat un grup de viitorologi din SUA.