Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Lingouri de oricalc descoperite într-o epavă

    O echipă de arheologi italieni, a descoperit, în timpul unei expediţii de scufundări în largul coastelor Siciliei, 39 de bare dintr-un metal misterios. Analizele efectuate sugereză că acesta ar putea fi legendarul oricalc, asociat cu mitul Atlantidei în textele antice.



    Atlantida, cum era văzută în scrieri.


    Lingourile au fost găsite lângă o epavă situată în ape de mică adâncime, la 300 metri de oraşul Gela din Sicilia. Nava este acolo de aproape 2600 ani şi a fost descoperită în 1988 la câţiva metri sub suprafaţa apei. Potrivit arheologilor, aceasta venea din Grecia sau Asia Mică, cu destinaţia Sicilia, atunci când, prinsă într-o furtună violentă, s-a scufundat.

    Oricalcul este un aliaj asemănător cu alama, realizat din zinc, cărbune şi cupru. Lingourile descoperite au fost supuse analizelor, care au indicat o proporţie de 75-80% cupru, 15-20% zinc şi urme de nichel, plumb şi fier. Această compoziţie i-a făcut pe cercetători să creadă că au de-a face cu oricalc.

    Totuşi lingourile nu sunt o dovadă a existenţei Atlantidei. Descoperirea lingourilor este asociată cu Atlantida, pentru că în dialogul Critias, Platon menţionează folosirea metalului pentru a decora templul lui Poseidon de pe misteriosul continent.

    Mai mult decât atât, unii cercetători sugerează posibilitatea că lingourile descoperite sunt doar un amestec de cupru şi zinc, fără a fi cu adevărat oricalc.

    11 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului.
    Conform unui studiu realizat de cercetători de la Durham University şi New University of Lisbon, unele basme, cum ar fi "Frumoasa şi Bestia", îşi au originile cu mii de ani în urmă, mai vechi decât mitologia clasică greacă şi romană.
    Scheletele a 200 de soldaţi napoleonieni au fost găsite în timpul unor lucrări de construcţie în oraşul german Frankfurt.
    UNESCO a anunţat că bara de 50 grame de argint, declarată că ar fi făcut parte din comoara Căpitanului Kidd, celebrul pirat din secolul al 17-lea, este falsă, fiind de fapt o bucată de balast de plumb folosită pentru a echilibra navele.
    Arheologii au făcut o remarcabilă descoperire în Bavaria, unde, în timpul unei excavaţii au dezgropat un covrig făcut acum 250 ani.
    Un crucifix descoperit de un arheolog amator danez datează dinaintea anului când se credea că vikingii s-au creştinat în Danemarca.