Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    Mânăstirea Lamayuru, Ladakh, India

    Tradiţia Drikung Kagyu, secolull al 11-lea, aproximativ 150 călugări.

    Mânăstirea Lamayuru este afiliată tradiției Drikung Kagyu și găzduiește aproximativ 150 de călugări buddhiști. Mânăstirea este formată din mai multe sanctuare și are o colecție foarte bogată de thankas și picturi murale magnifice.



    Mânăstirea Lamayuru. Foto: Dmitry A. Mottl, Wikipedia.

    Localizare

    Mânăstirea Lamayuru este situată pe drumul Leh-Srinagar, la 125 km de Leh.


    Scurt istoric

    Inițial, Mănăstirea Lamayuru era formată din cinci clădiri, dintre care astăzi mai există doar clădirea centrală.

    Conform tradiției populare, a fost inițial cea mai importantă mănăstire Bon din Ladakh; numele său însemnând sauvastika1 un simbol popular în tradiţia Bon.

    Legenda spune că Naropa, marele învățat buddhist indian din secolul al XI-lea, a stat un timp în meditație într-una dintre peșterile din Dukhang și prin puterile sale miraculoase a provocat o fisură în versantul dealului din jurul lacului.

    Lacul s-a scurs făcând loc construcției unei mănăstiri. Pe fundul lacului a fost gasit un leu de zăpadă mort, astfel că primul templu construit în zonă a fost numit Singhe Ghang (Movila Leului).



    Picturi murale în Mănăstirea Lamayuru. Foto: Bernard Gagnon, Wikipedia.


    O altă legendă spune că Mănăstirea Lamayuru a fost construită conform instrucțiunilor regelui Ladakh-ului, sub conducerea lui Rinchen Zangpo (958-1055), traducătorul, iar mănăstirea a intrat sub administrarea sectei Kadampa pentru 500 de ani.

    În timpul domniei regelui Jamyang Namgyal în secolul al XVI-lea, mânăstirea a fost oferită lui Chosje Danma din tradiţia buddhistă tibetană Drikung Kagyu.

    Gompa a constat inițial din cinci clădiri, iar unele rămășițe din cele patru clădiri de colț sunt încă vizibile. Cel mai vechi templu, Sengesang, are un stucco al lui Buddha Vairocana așezat pe un tron-leu.

    Templul principal este grota lui Naropa și conține trei statui de lut reprezentând cei trei mari maeștri: Naropa, Marpa și Milarepa.

    Festivaluri

    Lamayuru găzduiește două festivaluri anuale de dans mascat în luna a doua și a cincea din calendarul lunar tibetan, când toți călugării din mânăstirile vecine se adună pentru a se ruga.

    Acces

    Cel mai apropiat aeroport este Leh, la 125 km. Zborurile de la Delhi la Leh durează mai puțin de două ore, apoi durează câteva ore cu mașina pentru a ajunge la mănăstire.

    Note

    1. Simbolul svastika, este un simbol religios vechi în culturile Eurasiei. Este un simbol al divinității și spiritualității în religiile indiene, inclusiv în hinduism, buddhism și jainism.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arsha Vidya Gurukulam sunt instituții pentru învățături vedice fondate de Swami Dayananda Saraswati. Gurukulam este un centru de învățătură care a evoluat dintr-o tradiție veche a perioadei vedice.
    Chilia lui Ambrozie, locul unde a trăit sihastrul vreme de 55 de ani, este astăzi monument istoric şi o frumoasă şi interesantă destinaţie turistică.
    Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau. Este atestata documentar din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.
    Catedrala Sfantul Stefan (Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena. Forma pe care o vedem astazi, in stil romanic si gotic, a fost construita pe timpul lui Rudolf IV (1339–1365) pe ruinele a doua biserici. Este cea mai importanta cladire religioasa din Viena.
    În apropiere de Ion Corvin, un sat din județul Constanţa, există o peşteră care este considerată a fi primul lacaş de cult creştin din România. Legenda locului spune că, în urmă cu două mii de ani când apostolul Andrei a ajuns în Dacia, el a locuit pentru o vreme în această peşteră.
    Vestigiile rupestre din Munţii Buzăului sunt răspândite pe o distanţă de peste 80 km, mai ales în împrejurimile comunelor Bozioru, Colţi, Cozieni şi Brăeşti. Alte amenajări similare mai sunt și pe raza comunelor Cătina şi Sibiciu, precum şi pe raza oraşului Nehoiu.