Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Meteorit descoperit in Antarctica


    O echipa internationala de oameni de stiinta, care lucreaza la statiunea de cercetare Princess Elisabeth Antarctica, au descoperit un meteorit de 18 kg incorporat in mantaua de gheata in zona de est a Antarcticii.


    Echipa de cercetatori lucra in cadrul proiectului SAMBA, initiat de Université Libre de Bruxelles, Japan’s National Institute of Polar Research si Tokyo University, si cauta meteoriti pe campul de gheata Nansen, la o altitudine de 2900 m si la 140 km sud de baza lor.

    In timpul expeditiei de 40 de zile, ei au gasit 425 de meteoriti, cu o greutate totala de 75 kg, culminand cu gasirea pe 28 ianuarie a meteoritului de 18 kg.

    Este cel mai mare meteorit gasit in Antarctica de Est in ultimii 25 de ani, in conditiile in care in Antarctica nu se gasesc meteoriti asa de mari.

    Analiza initiala sugereaza ca meteoritul este un chondrit obisnuit, tipul cel mai abundent de meteorit. Crusta de fuziune - carcasa exterioara a meteoritului - a fost erodata, ceeea ce permite oamenilor de stiinta sa inspecteze interiorul. Acum, meteoritul este supus in Japonia la un proces special de dezghetare, care nu permite apei sa patrunda in roca.

    Studierea meteoritilor ajuta la intelegerea formarii Sistemului Solar si a evolutiei lui.

    Numarul de meteoriti descoperiti in Antarctica de-a lungul timpului se ridica la 38537 si dintre acestia numai 30 au masa mai mare de 18 kg. Anual sunt descoperiti in jur de 1000 de meteoriti ce cantaresc sub 100 g si aproape 100 au mai putin de 1 kg.

    Princess Elisabeth Antarctica este prima statie de cercetare polara cu zero emisii. Ea este operata de International Polar Foundation, in parteneriat cu Belgian Polar Secretariat. Este situata in Sør Rondane Mountains din Antarctica de Est.

    GH. MANOIU | 1 MARTIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ultimul minut din luna iunie 2015 va dura 61 secunde, din cauza rotirii neregulate a Pământului mult mai puţin disciplinată decât ceasurile atomice.
    Prin încorporarea de nanoparticule specializate în frunzele unei plante, inginerii de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite au făcut-o să dea lumină slabă timp de aproape patru ore.
    Gigantul japonez Toshiba, cunoscut pentru produsele sale electronice, sau pentru reactoarele nucleare pe care le face, a anunţat că se va lansa într-o nouă afacere, grădinăritul. Va vinde legume produse în uzină.
    Oamenii de ştiinţă de la Instituţia Oceanografică Woods Hole din Statele Unite, au dezvăluit modul în care microorganismele supravieţuiesc cuibărite în roci la mii de metri sub fundul oceanului, în scoarţa oceanică inferioară.
    Un nou studiu despre piţigoii care privesc la televizor arată modul în care aceştia învaţă prin observaţie. Interacţiunile sociale în cadrul unei specii de prădători pot avea "consecinţe evolutive" pentru prada potenţială, cum ar fi culorile buburuzelor.
    O echipă de cercetători germani şi australieni au descoperit modul în care bacteriile Cupriavidus metallidurans metabolizează metale toxice şi excretă pepite de aur de 24 de carate, precum gâsca din poveste, care făcea ouă de aur.