Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Mor pădurile de frasin

    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.



    Pădure de frasin bolnavă.


    Moartea pădurilor de frasin a fost observată prima dată în Elveţia, în cantonul Basel, în 2008, dar de atunci s-a răspîndit în toate cantoanele.

    Boala este cauzată de o ciupercă numită Chalar fraxinea care duce la pierderea frunzelor, deteriorează scoarţa şi omoară mugurii.

    În prezent nu există nici o modalitate eficientă de combatere a ciupercii, deşi există opţiuni pentru înlocuirea frasinului cu soiuri rezistente la boli. O alta opţiune ar fi folosirea arborilor clonaţi care sunt rezistenţi la ciupercă.

    Boala care devitalizează frasinul este tot mai răspandită în ţările din Europa, după ce a apărut în Polonia în 1992.

    Arborii maturi de frasin pot supravieţui infectării, dar ciuperca, răspândită de vânt, poate ucide exemplarele tinere destul de repede.

    22 FEBRUARIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Geologii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au identificat o zonă vulcanică vastă, cu 91 de vulcani noi, cu înălţimi de 100 până la 3850 m, acoperiţi cu gheaţă.
    Evaluarea măsurătorilor osoase arată că rămăşiţele găsite în 1940 pe o insulă îndepărtată din Pacificul de Sud sunt probabil ale legendarului pilot american Amelia Earhart, arată o nouă analiză realizată la Universitatea din Tennessee, Statele Unite.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Până în prezent, doar despre trei cratere largi din nordul Rusiei s-a ştiut, provocate fie de încălzirea suprafeţei datorită condiţiilor climatice neobişnuit de calde, fie de o falie geologică, care a condus la o eliberare mare de hidraţi.
    Sute de bile mari, verzi, ce par a fi făcute din muşchi sau alge, au apărut pe plaja Dee Why de lângă oraşul North Shore, la nord de Sydney, Australia, provocând teamă şi curiozitate printre localnici care au declarat că nu au mai văzut un astfel de fenomen.
    O pictură pierdută, veche de 118 de ani, realizată de către unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori din Marea Britanie a fost descoperită în Antarctica.