Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Anatomie şi fiziologie

    Mușchii trunchiului

    Mușchii trunchiului îi includ pe cei care mișcă coloana vertebrală, mușchii care formează pereții toracici și abdominali și cei care acoperă ieșirea pelviană.




    Grupul de mușchi erector al coloanei vertebrale de pe fiecare parte a coloanei vertebrale este o masă musculară mare care se extinde de la sacrum1 până la craniu2.

    Acești mușchi sunt în primul rând responsabili pentru extinderea coloanei vertebrale pentru a menține postura erectă. Mușchii adânci ai spatelui ocupă spațiul dintre procesele spinoase și transversale ale vertebrelor adiacente.

    Mușchii peretelui toracic sunt implicați în primul rând în procesul de respirație.

    Mușchii intercostali sunt localizați în spații dintre coaste. Se contractă în timpul expirării forțate. Mușchii intercostali externi se contractă pentru a ridica coastele în timpul fazei de inspirație a respirației.

    Diafragma este un mușchi în formă de cupolă care formează o despărțire între torace și abdomen. Are trei deschideri pentru structurile care trebuie să treacă de la torace la abdomen.

    Abdomenul, spre deosebire de torace și pelvis3, nu are întăriri osoase sau protecție. Peretele este format în întregime din patru perechi de mușchi, dispuse în straturi, și fascia4 care îi învăluie. Mușchii peretelui abdominal sunt identificați în ilustrația de mai jos.

    Ieșirea pelviană este formată din două foițe musculare și fascia asociată acestora.

    Note

    1. O parte a coloanei vertebrale, care este alcătuită din 26 de oase. Osul mare, în formă de triunghi, din coloana inferioară, care face parte din pelvis. Este format din 5 oase topite ale coloanei vertebrale.

    2. Oasele care formează capul. Craniul este format din oase craniene (oase care înconjoară și protejează creierul) și oase ale feței (oase care formează orbitele, nasul, obrajii, maxilarul și alte părți ale feței). O deschidere la baza craniului este locul unde măduva spinării se conectează la creier.
    O parte a scheletului axial, care este alcătuită din 80 de oase. Craniul conține următoarele oase: frontal, occipital, sfenoid, etmoid, 2 temporal și 2 parietal. Sunt unite între ele prin suturi și sunt imobile.

    3. O structură în formă de bazin care susține coloana vertebrală și conține sacrul, coccisul și oasele șoldului (ilium, pubis și ischion).

    4. Un țesut conjunctiv, care este materialul de ambalare al corpului. Învelește mușchii, oasele și articulațiile și ne ține împreună susținând structura corpului și dându-ne forma. Fascia organizează și separă: oferă protecție și autonomie mușchilor și viscerelor individuale. Ea unește și leagă aceste entități separate și stabilește relații spațiale. Din punct de vedere chimic, colagenul din fascie îi permite să se schimbe.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oasele corpului sunt într-o varietate de dimensiuni și forme.
    Scheletul uman adult este format de obicei din 206 oase.
    Ființele umane sunt, fără îndoială, cele mai complexe organisme de pe această planetă.
    Termenii de osteogeneză și osificare sunt adesea folosiți sinonim pentru a indica procesul de formare a osului.
    Sistemul urinar lucreaza cu plamanii, pielea si intestinele – fiecare dintre acestea excreta de asemenea reziduuri – pentru a pastra substantele chimice si apa din corp in echilibru.
    În organism, există trei tipuri de mușchi: scheletici (striați), netezi și cardiaci.