Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Destinaţii

    Nisipurile de Aur, Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Plaja Nisipurile de Aur, Bulgaria.


    Nisipurile de Aur (în bulgară: Zlatni peasati) este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, renumită pentru plaja sa şi pentru combinaţia unică de mare, munte şi ape minerale.

    Plajele sale, acoperite cu un nisip fin şi auriu, sunt considerate printre cele mai bune din Europa. Plaja are o lungime de 4 km şi o lăţime maximă de 100 m. Apa mării este de obicei curată şi liniştită. În mare există pante uşoare de nisip şi nu există pietre.

    Nisipurile de Aur este o destinaţie turistică populară, în special pentru turiştii din România, Germania, Marea Britanie, Rusia, Țările Scandinave, Franța, Europa Centrală şi de Est, zona Golfului Persic şi Israel. Aceştia sunt atraşi de clima placută, peisajul pitoresc şi de preţurile rezonabile.

    Apele minerale termale care izvorăsc în zona staţiunii sunt captate şi folosite în hoteluri pentru tratamente balneare.

    Atracţii turistice în zona staţiunii Nisipurile de Aur

    Parcul Naţional Nisipurile de Aur. Este acoperit de pădure şi are multe peşteri şi grote. În pădure trăiesc numeroase specii de pasări şi de animale: piţigoi, grauri, vulturi, şoimi, bufniţe, broaşte testoase, căprioare, vulpi, veveriţe, iepuri, etc.

    Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha. Aici se pot vedea peşterile în care au locuit sihaştri începând cu secolul al 4-lea. Peşterile au fost săpate într-un uriaş perete vertical de stâncă. În ele se ajungea cu ajutorul unei scări de frânghie, care era ridicată în caz de pericol.

    Staţiunea Albena.

    Oraşul Balcic şi Castelul din Balcic.

    Staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena.

    Satul de vacanţă Kranevo.

    Oraşul Varna.

    Galeria de Artă din sudul oraşului Dobrudza.

    Aqua park.

    Clima

    Staţiunea are o climă blândă, temperat continentală. Vara, temperatura medie ziua este de 27°С, iar apa mării are temperatura medie de 24°С. Vara este lungă şi caldă, potrivită pentru plajă din mai până în octombrie. În timpul verii ploile sunt foarte rare.

    Moneda

    Leva bulgareasca (cu simbolul Lv)

    1 Leva = 100 stotinki,
    1 Euro = 1,9558 Lv,
    1 Leva = 2,2891 Ron,
    1 Ron = 0,4368 Lv

    Cum ajung la Nisipurile de Aur

    Staţiunea Nisipurile de Aur se află situată la 17 km de oraşul Varna, şi la 91 km de localitatea Vama Veche (România).

    La Nisipurile de Aur se poate ajunge:

    Cu autoturismul. Există mai multe variante de traseu pentru a ajunge din România la Nisipurile de Aur. De exemplu:

    • Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Razgrad-Shumen-Varna-Nisipurile de Aur. Distanţa Bucuresti-Nisipurile de aur (Bulgaria) este de 280 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore şi 8 minute.

    • Bucureşti-Calaraşi (traversare cu bacul)-Silistra-Dobrich-Batovo-Albena-Nisipurile de Aur. Distanţa Bucuresti-Nisipurile de aur (Bulgaria) via Silistra este de 267 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore.

    • Bucureşti-Feteşti (A2)-Cernavodă-Agigea-Mangalia-Vama Veche-Albena-Nisipurile de Aur. Distanţa Bucureşti-Nisipurile de aur (Bulgaria) via Vama Veche este de 354 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore.

    Atenţie: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva pentru 7 zile.

    La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte o taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.

    Cu autocarul. Mai ales în sezon, există curse de autocar regulate între oraşe din România şi Nisipurile de Aur. De exemplu, cursa Mangalia-Nisipurile de Aur are o durată de 1,5 ore.

    Cu avionul. Aeroportul Internaţional Varna.

    Coordonate GPS

    43° 17′ 06″ Nord
    28° 02′ 30″ Est

    Aspecte privind siguranţa călătoriei la Nisipurile de Aur

    • Este recomandat ca maşina să fie parcată numai în parcări sau în locuri sigure.
    • Atenţie la schimbul valutar, casele de schimb valutar pot avea comisioane ascunse.

    De reţinut

    • Fundul mării este mai abrupt, comparativ cu alte plaje care au o intrare în mare mai lină. Astfel, la 5-10 m de mal, marea poate fi adâncă. Totuşi, există si zone cu apa mică, potrivite pentru înot şi baie.

    Imagini din Nisipurile de Aur



    Staţiunea Nisipurile de Aur, Bulgaria.



    Staţiunea Nisipurile de Aur, Bulgaria.



    Plaja Nisipurile de Aur, Bulgaria.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Shabla este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Atracţia principală o constituie plaja vastă cu nisip alb, situată la 5 km de oraş. Pe alocuri, faleza este verticală şi uneori stâncoasă. În zona plajei există o parcare, un restaurant şi multe bungalouri vechi. În antichitate, Shabla a fost o aşezare antică tracică fondată în secolul 6-5 î.e.n., care şi-a căpatat numele de astăzi în secolele 16-17.
    Yailata este o rezervaţie arheologică din Bulgaria, pe coasta Mării Negre, la 47 km distanţă de Vama Veche. Ea cuprinde peste 100 de peşteri-locuinţă datate din secolul a 5 î.e.n., trei necropole săpate în rocă, o fortăreaţă construită la sfârşitul secolului al 5-lea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării şi alte patru morminte din perioada antică.
    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei, este o frumoasă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Svieta.
    Biala este o mică staţiune pe coasta bulgară a Mării Negre, situată la 60 km de oraşul Varna. Localitatea atrage prin atmosfera pastorală şi peisajul pitoresc. Faleza este înaltă, iar plaja nisipoasă este lungă şi relativ îngustă. Apa mării este caldă şi curată, iar fundul mării avanseaza lent.
    Creta este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Grecia. Peste doua milioane de turisti viziteaza in fiecare an Creta. Insula are plaje si statiuni excelente, dar si munti ai caror varfuri raman acoperiti cu zapada aproape tot anul, chei muntoase impresionante, peisaje desertice, orase metropolitane si sate traditionale.
    Insula Corfu este una dintre cele mai înverzite insule greceşti, fiind o destinaţie turistică aparte faţă de celelalte insule greceşti.