Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Noi cercetari la complexul arheologic Poverty Point

    Arheologii americani au continuat cercetarile la un site arheologic din valea inferioara a raului Mississippi, cunoscut sub numele de constructie complexa din pamant a culturii Poverty Point.



    Movila A (cea mai mare) la situl arheologic Poverty Point, Louisiana, USA. Foto: Kniemla/flickr.com/wikipedia. (CC BY-SA 2.0)


    Poverty Point cuprinde constructii din pamant si movile ridicate intre anii 1650 si 700 i.e.n. pe o suprafata de 3,68 km patrati, de populatia culturii Poverty Point ce s-a intins pe 160 km in lungul deltei fluviului Mississippi.

    Nu este inca stabilit scopul pentru care a fost ridicat acest complex. Primele marturii despre aceste edificii sunt din 1830, dar abia in 1962 a fost recunoscut ca National Historic Landmark. In 1975 a fost deschis pentru public si in 1988 a fost declarat monument national.

    Conform noilor cercetari se pare ca una dintre movilele de pamant a fost ridicata in mai putin de 90 de zile, poate chiar in 30 de zile, ceea ce este o realizare de exceptie pentru o societate arhaica de culegatori si vanatori, carora se considera ca le lipsea organizarea necesara pentru o astfel de munca.

    Aceasta movila, denumita Mound A a fost ridicata acum 3200 de ani, intre 1450-1250 i.e.n., intr-o perioada extrem de scurta deoarece nu s-au observat semne de eroziuni sau precipitatii in timpul constructiei, zona avand un nivel semnificativ de precipitatii si neobservandu-se perioade de seceta.

    Cum societatea de atunci nu a avut animale domestice de tractiune, nu a avut utilaje de transportat materialul sau unelte avansate, cei aproximativ 238500 mc de pamant au fost probabil transportati din diverse puncte, in cosuri, din mana in mana, angrenandu-se in aceasta munca 3000 de oameni, daca se considera ca a fost terminata in 90 de zile.

    Daca la acesti muncitori se adauga familiile ce i-au insotit, se ajunge la aproape 10000 de oameni grupati in aceasta zona restransa, carora trebuia sa li se asigure conditiile necesare de hrana si adapost.

    Or, aceasta implica o societate mult mai dezvoltata decat s-a crezut, cu legaturi mult mai stranse intre grupurile ei.

    Pe 17 ianuarie 2013 Statele Unite a nominalizat acest sit arheologic pentru a fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial a UNESCO. Comitetul UNESCO va decide in vara lui 2014, si daca va fi inscris, Poverty Point se va alatura altor 21 de site-uri din America si celor 962 din lumea intreaga ce sunt incluse in Lista Patrimoniului Mondial.

    GH. MANOIU | 13 FEBRUARIE 2021




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    In apropiere de Lima, capitala statului Peru, au fost descoperite ruinele unui templu preincas. Descoperirea a fost facuta in cunoscutul complex arheologic El Paraiso. Se extimeaza ca ar avea o vechime de 5000 de ani. Daca aceasta varsta se va confirma, el va fi mai vechi decat constructiile din jur si va fi una dintre structurile cele mai vechi din intreaga lume.
    Un fermier elveţian a descoperit mai mult de 4000 de monede antice romane de bronz şi de argint în livada lui de cireşi, după ce a văzut ceva sclipind într-un muşuroi de cârtiţă.
    Arheologii britanici au descoperit cele mai bine conservate locuinţe din epoca bronzului găsite vreodată în ţară, un adevărat Pompei.
    Arheologii cred că au găsit camera de înmormântare, de acum 3700 de ani, a fiicei faraonului, în apropierea rămăşiţelor unei piramide recent descoperite în Egipt.
    Un monument imens a fost descoperit îngropat sub nisipurile sitului arheologic Petra World Heritage din sudul Iordaniei.
    Arheologii americani au descoperit în oraşul egiptean Luxor, un mormânt faraonic vechi de mai mult de 3000 de ani.