Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Noi informatii despre originile civilizatiei Maya

    GH. MĂNOIU | 22 MAI 2023

    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister.



    Civilizatia maya: ruinele de la Palenque. Foto: Jan Harenburg / Wikipedia.


    Cercetatorii de la Universitatea Arizona, Statle Unite, au facut un nou studiu si au ajuns la concluzia ca originile sale sunt mult mai complexe decat se credea pana acum.

    Exista doua versiuni referitoare la civilizatia Maya: una care considera ca ea s-a dezvoltat separat in jungla ce acopera Guatemala si sudul Mexicului, si alta ce ia in calcul influenta masiva mostenita de la civilizatia mai veche a olmecilor cu centrul in La Venta.

    In sapaturile facute, timp de sapte ani, de cercetatori la Ceibal, un sit al vechii civilizatii Maya, ei au descoperit ca Ceibal a precedat cresterea centrului La Venta ceea ce sugereaza ca aceasta nu putea sa exercite o influenta dominanta asupra dezvoltarii civilizatiei Maya timpurie.

    Aceasta nu inseamna ca civilizatia Maya ar fi mai veche decat civilizatia Olmeca, care la randu-l ei avea un alt centru mai vechi decat La Venta si nici nu dovedeste ca civilizatia Maya s-a dezvoltat in intregime independent.

    Probabil si Ceibal si La Venta au participat la o schimbare culturala larga, ce a avut loc in perioada 1150-800 i.e.n.

    In aceasta perioada a avut loc trecerea de la centrul olmec mai vechi, San Lorenzo, la centrul La Venta, o schimbare sociala majora ce a avut loc la sud de Maya, si la care a participat si Ceibal.

    A aparut o noua forma de societate, cu ritualuri noi, cu arhitectura noua, ce a constituit o baza pentru toate civilizatiile mesoamericane ulterioare.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Rămăşiţele unui palat din perioada miceniană, secolul 17-16 î.Hr., cu inscripţii importante în greaca arhaică, au fost descoperite în apropiere de Sparta, în Peloponez, sudul Greciei.
    Arheologii australieni au descoperit în Cambodgia, urme ale unui oraş imens, la fel de mare ca şi capitala Phnom Penh, un oraş pierdut în istorie în apropierea complexului monumental din secolul al 12-lea din Angkor Wat.
    Doi locuitori din partea rurală a Murciei, au descoperit în 3 noiembrie, pe câmpul unde îşi duseseră oile, un obiect ciudat apărut de nicăieri.
    O echipă de oameni de ştiinţă polonezi au descoperit recent vase de sânge şi urme de proteine în oase de reptile triasice cu vârsta de 250 milioane de ani.
    Un paleontolog de la University of Bath din Anglia, a studiat fosilele păstrate într-un muzeu din Canada timp de peste 75 ani şi a descoperit noi specii de dinozauri.
    O echipă de biologi marini germani şi canadieni au găsit pentru prima dată în Oceanul Atlantic aşa-numitele "zone moarte", locuri unde nu poate exista viaţă, deoarece nu există aproape deloc oxigen dizolvat în apă.