Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Specii necunoscute de dinozauri, uitate într-un muzeu canadian

    Un paleontolog de la University of Bath din Anglia, a studiat fosilele păstrate într-un muzeu din Canada timp de peste 75 ani şi a descoperit noi specii de dinozauri.



    Pentaceratops, reconstituire.


    Au fost studiate oasele fosilizate a doi dinozauri cu coarne din familia Ceratopidae şi s-a constatat că au fost, de fapt, două specii necunoscute anterior.

    Rezultatele arată că speciile de dinozauri din această zonă au fost mult mai diverse decât s-a crezut iniţial.

    Una dintre noile specii reprezintă o nouă specie de Pentaceratops, numită Pentaceratops aquilonius. Pentaceratops, veri mai mici cu Triceratops, fac parte din Chasmosaurinae, un grup de dinozauri caracterizaţi de coarne lungi în frunte şi cute alungite.

    Cam de mărimea unui bivol, ei au fost un grup mare de dinozauri ierbivori din vestul Americii de Nord la sfârşitul perioadei Cretacice, acum 75 milioane de ani. Cealaltă fosilă pare a reprezenta o nouă specie de Kosmoceratops.

    Vestul Americii de Nord a găzduit o diversitate remarcabilă de dinozauri în timpul perioadei Campania. Printre diversele specii, cele mai multe erau Chasmosaurinae.

    Până acum, au fost recunoscute zece specii Chasmosaurinae în această zonă, specii distincte apărând şi în nordul şi sudul continentului.

    Fosilele studiate au fost clasificate anterior ca Anchiceratops şi Chasmosaurus, specii cunoscute în Canada.

    La mamiferele care trăiesc în vremurile noastre sunt puţine specii larg răspândite.

    La dinozaurii din Cretacic, se văd o mulţime de specii într-o singură locaţie. Ei tind să fie foarte regionali, adică de la un habitat la altul, se observă cu totul alt set de specii.

    8 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de biologi marini germani şi canadieni au găsit pentru prima dată în Oceanul Atlantic aşa-numitele "zone moarte", locuri unde nu poate exista viaţă, deoarece nu există aproape deloc oxigen dizolvat în apă.
    Cel mai vechi copac din lume, un molid norvegian în vârstă de peste 9500 de ani, pe nume Old Tjikko, se află în Suedia, pe Muntele Fulufjället din provincia Dalarna.
    Arheologii sunt nedumeriţi privind rămăşiţele antice ale unei femei, descoperite pe un sit arheologic în apropiere de Chelyabinsk, un oraş rusesc la est de Munţii Ural.
    Un supervulcan italian dă semne de trezire, erupţia sa putând afecta o jumătate de milion de oameni.
    Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro.
    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire.