Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Pinguinii imperiali în pericol din cauza încălzirii Antarcticii

    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică.



    Pinguini imperiali. Foto: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA


    Oamenii de ştiinţă care au tras acest semnal de alarmă, îndeamnă guvernele lumii să treacă această pasăre pe lista celor pe cale de dispariţie, chiar dacă unele populaţii dintre cele 45 de colonii cunoscute vor creşte uşor până în 2050, înainte de a scădea până la sfârşitul secolului.

    Această acţiune ar impune restricţii pentru companiile de turism şi de pescuit.

    În general populaţia ar putea să scadă cu 19 procente faţă de nivelul actual pe măsură ce gheaţa mării se topeşte, iar populaţia a două treimi din coloniile de păsări ar putea să se reducă la jumătate.

    Toate populaţiile din cele 18 specii de pinguini sunt în scădere, pinguinul imperial fiind apreciat ca stabil in momentul de faţă, cu aproximativ 600000 de păsări.

    Prea multa gheaţă înseamnă că femelele trebuie să călătorească mult pentru a prinde peşte, prea puţină gheaţă înseamnă că se reduce spaţiul pentru stabilirea coloniilor.

    Modificările în gheaţă afectează şi populaţiile de krill, sursă de hrană importantă pentru pinguini.

    O soluţie propusă ar fi stabilirea de rezervaţii marine, unul dintre cele mai bune moduri de a proteja pinguinii.

    7 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Pe 24 si 25 mai s-a sarbatorit Vesak, ziua de nastere, iluminarea si trecerea in Nirvana a lui Gautama Buddha, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Buddha Purnima, Hari Waisak, Saga Dawa.
    Al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban, sediul general al institutelor Confucius.
    Aproximativ 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri de poluare a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
    Vulcanul Rokatenda, din insula Palue, Indonezia, care a a început să erupă în prima parte a lui august 2013, a trimis pană acum în aer nori de cenuşă fierbinte, a distrus case şi a ucis cel puţin cinci persoane. Sute de evacuaţi de pe insulă suferă de infecţii acute ale tractului respirator din cauza cenuşei inhalate.
    Uraganul Harvey a continuat să lovească statul american Texas, iar prognozele au avertizat că ploile vor continua în zilele următoare, inundaţiile răspândindu-se în statele vecine.