Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Primele conversaţii cu microbii, în curs de desfăşurare

    GH. MĂNOIU | 20 FEBRUARIE 2023

    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia, Spania, încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete.



    Cercetătorii încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete. Foto: Jan Huber/Unsplash


    Oamenii de ştiinţă au pornit de la bacteria Escherichia coli căreia i-au schimbat unele gene ca să producă proteine ce emit lumină fluorescentă colorată diferit când factori de mediu cum ar fi căldura, aciditatea, oxigenul, se schimbă.

    Aceasta înseamnă că microbii vor străluci în culori diferite când va fi prea cald, de exemplu.

    Lumina va varia în intensitate în funcţie de cât de bune sunt condiţiile create pentru bacterie.

    Următorul pas va fi utilizatea unui microprocesor pentru a converti undele luminoase în sunete şi cuvinte.

    Procedeul ar putea fi util în industrie sau în siguranţa alimentelor.

    Dar intenţiile echipei nu se opresc aici. Cercetătorii vor să dea ordine microbilor. Adică să meargă în sens invers: un mesaj vocal de genul “activează gena” să fie transformat în lumină.

    Bacteria are ataşat un comutator sensibil la lumină care activează gena la care a fost legat.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească ADN-ul a doi pui de lei de peşteră, găsiţi aproape perfect congelaţi în permafrostul siberian.
    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, pe sute de specii de păsări de pe cinci continente, a constatat că acestea ajung la locurile de reproducere de vară, în medie, cu o zi mai devreme pentru fiecare grad de creştere a temperaturilor globale.
    Paleontologi de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Muzeul National din Rio de Janeiro, Brazilia, au anuntat descoperirea oaselor fosilizate ale unui nou tip de pterosaur, o reptila zburatoare ce a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, acum aproape 68 milioane de ani.
    Nou descoperita fosilă, veche de 77 milioane ani, găsită în sedimentele cretacice superioare din sudul Patagoniei, Argentina, reprezintă cel mai mare dinozaur sauropod gigant descoperit vreodată.
    Cercetatori de la Denver Museum of Nature and Science, University of Utah si Ohio University din Statele Unite, au anuntat descoperirea unui dinozaur necunoscut pana acum. El face parte din grupul de dinozauri numiti ceratopside. Denumit Nasutoceratops titusi, a trait in Cretacicul tarziu, acum mai bine de 75 milioane de ani.
    Încălzirea din Arctica a determinat în ultimii treizeci de ani o reducere a dimensiunilor păsărilor care se înmulţesc în nordul Rusiei şi migrează iarna în Africa.