Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Rămăşiţele unei biserici medievale descoperite la Silistra

    Lucrările de săpături pentru noul sistem de purificare a apei din Silistra au dezvăluit ceea ce specialiştii cred că va fi una dintre cele cinci importante temple ale arheologiei bulgare.


    Cu un sfert de secol în urmă, arheologii au descoperit o bazilică patriarhală episcopală pe malurile Dunării, construcţie care are toate caracteristicile unui templu-catedrală.

    Nici unul dintre specialişti nu se aştepta ca o altă biserică patriarhală să fie localizată la nouăzeci de metri de prima. Ambele biserici datează din timpul Primului Imperiu Bulgar şi au funcţionat în comun pentru o perioadă lungă de timp.

    Tot aici au fost descoperite treizeci de morminte, cu un raport dintre copii şi adulţi de 50:50, ceea ce sugerează o mortalitate mare a copiilor la momentul respectiv.

    După efectuarea explorărilor, templul nou descoperit va fi conservat şi acoperit în aşteptarea viitorilor specialişti şi sponsori.

    6 SEPTEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii australieni speră că studiul privind arta pe stânci din regiunea Kimberley va confirma că imaginile sunt printre cele mai vechi din lume.
    Cercetătorii de la UCLA au descoperit în timpul unor săpături în valea Chincha din sudul statului Peru, la 200 km de Lima, o serie de movile artificiale, 71 de linii şi fragmente de linii şi mai mult de 350 de pietre de hotar.
    Arheologii cehi au descoperit în Egipt mormântul unei regine până acum necunoscute, "Khanty Kaous III", soţia unui faraon din dinastia a cincea, care a domnit acum aproximativ 4500 de ani.
    Rămăşiţele mumificate ale unui călugăr aflat încă în poziţia lotus, rămăşiţe vechi de cel puţin 200 de ani au fost găsite pe 27 ianuarie 2015 în provincia Songinokhairkhan din Mongolia.
    Arheologii mexicani au anunţat descoperirea unui templu pre-columbian în centrul oraşului Mexico City, templu dedicat probabil zeului vântului, Ehēcatl-Quetzalcoatl.
    Oamenii de ştiinţă de la Des Moines University vor demara la începutul săptămânii viitoare săpăturile într-o peşteră straveche din Wyoming, transformată cândva într-o capcană mortală şi care conţine o mulţime de resturi fosile de animale din Pleistocen, cum ar fi mamuţi lânoşi, lei americani, cămile, urşi şi lupi, conservate în stare neobişnuit de bună.