Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Rozmarinul îmbunătăţeşte memoria

    Un studiu realizat la Northumbria University, din Anglia, a constatat că elevii care lucrau într-o cameră cu aromă de rozmarin sub formă de ulei esenţial, au obţinut rezultate de la 5% până la 7% mai bune la testele de memorie.



    Rozmarin.


    În diverse grade, atât copiii cât şi adulţii au fost influenţaţi de mirosul de rozmarin, dar unele persoane nu au reacţionat deloc la acest stimul.

    Simţul uman al mirosului este foarte sensibil şi trimite mesaje către creier, declanşând reacţii şi răspunsuri.

    Există neurotransmiţători în creier asociaţi cu memoria - acetilcolina, şi aceştia pot fi afectaţi de mirosuri.

    Este aproape ca o interacţiune medicamentoasă când creierul este influenţat de ceea ce este inhalat.

    Cauza ar putea fi faptul că aromele afectează activitatea electrică în creier sau că compuşi farmacologic activi, cum ar fi 1,8-cineol, pot fi absorbiţi prin mucoasa nazală.

    Rozmarinul a fost asociat cu memoria de sute de ani.

    Studenţii greci purtau în antichitate ghirlande de rozmarin la examene, iar Ophelia, în piesa Hamlet a lui Shakespeare, spune: "Există rozmarin, asta e pentru amintire".

    2 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Queensland University of Technology's Institute of Health and Biomedical Innovation din Australia dezvăluie legătura între dietele bogate în grăsimi şi carbohidraţi şi sănătatea slabă a articulaţiilor.
    Rezultatele unui nou studiu sugerează că cicluri de post prelungit, de 2-4 zile, sub supraveghere medicală, protejează nu numai împotriva efectelor toxice ale chimioterapiei, dar declanşează şi regenerarea, prin celule stem, de noi celule ale sistemului imunitar şi eliminarea celor vechi, deteriorate.
    Ceaiul negru poate ajuta la scăderea în greutate, alături de alte beneficii pentru sănătate, prin modificarea bacteriilor din intestin.
    Rezultatele unui studiu efectuat de către Agenţia pentru Cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a confirmat pericolul reprezentat de carnea procesată industrial şi de mezeluri pentru sănătate.
    Persoanele care consumă în mod curent carne de vită, de pui sau de peşte, prăjită la temperaturi ridicate, pot dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.
    Bacteriile bune din intestin fac din ciocolata neagră un aliment bun pentru inimă. Cacaoa fermentează în intestine şi formează compuşi cu efect antiinflamator pentru sistemul circulator.