Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Sat din perioada romană descoperit în Polonia

    Un sat din perioada romană, datând din secolul 3-4 e.n., a fost descoperit în Lipnica Dolna, lângă Jasło (Transcarpatia), Polonia.



    Cultura Przeworsk. Foto: Silar/Wikimedia Commons


    Printre aproximativ o mie de obiecte arheologice găsite aici, este şi un cuptor mare în care s-a ars ceramică.

    Cuptorul are doi metri în lungime şi doi metri în lăţime şi se află într-un mic promontoriu în valea Wisłoka.

    Locaţia cuptorului arată că vântul ce sufla dinspre râu a fost utilizat pentru a menţine temperatura în timpul ciclului de ardere.

    Astfel de cuptoare sunt extrem de rare în Carpaţi. Până în prezent, două structuri similare au fost găsite în Krosno şi Sanok.

    În timpul studiului, arheologii au descoperit fragmente de ceramică şi lut ars. Acestea includ un vas mare ce măsura aproximativ un metru, care probabil era utilizat pentru a stoca cereale.

    Potrivit arheologilor de la Subcarpathian Museum din Krosno, cuptorul, ce datează din secolul al 3-lea al erei noastre, a fost folosit pentru a trage ceramică de mână formată pe o roată, într-o aşezare mare din perioada romană târzie.

    Aşezarea a fost, probabil, locuită de cultura Przeworsk. A fost o cultură arheologică din epoca fierului, între secolul al 3-lea î.Hr. şi secolul 5 d.Hr., în zona unde este acum Polonia şi Transcarpatia.

    5 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Compania chiliană Ingeniería y Construcción SA a început construcţia unui drum spre creasta Cerro Armazones. Aici va fi construit European Extremely Large Telescope (E-ELT), la o altitudine de 3060 metri.
    Tunelul Gotthard, lung de 57 kilometri, cel mai lung și mai adânc tunel feroviar din lume, s-a deschis oficial în Elveţia.
    Cel mai mare pachebot din lume, nava de croazieră "Harmony of the Seas" din clasa Oasis, construit de şantierele navale din Saint-Nazaire (vestul Franţei), a fost pus pe linia de plutire înainte de livrarea care va avea loc în aprilie 2016.
    Oamenii de ştiinţă vor scana pădurea amazoniană din Brazilia pentru a căuta dovezi ale ocupării acestor locuri de către civilizaţiile antice.
    O înţelegere între compania Hyperloop Transport Technologies şi Slovacia, privind introducerea transportului tubular cu viteze de 1100 kilometri pe oră, ar reduce călătoria cu trenul între Viena şi Bratislava la doar opt minute.
    China a inaugurat oficial cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume, Beijing-Guangzhou, cu o lungime de 2298 km. Trenurile pe această rută merg cu 300 km/h, ceea ce reduce timpul de călătorie între capitală şi Guangzhou, un puternic centru economic în sudul Chinei, de la peste 20 de ore la numai opt.