Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Specie de plantă dispărută, descoperită în chihlimbar

    Biologii au descris o nouă specie de plantă dispărută, pe baza a două flori fosile, care au fost găsite prinse în bucăţi de chihlimbar, timp de cel puţin 15 milioane de ani. Ele au fost descoperite în statul american Oregon.



    Chihlimbar.


    Planta, Strychnos electri, aparţine genului al cărui arbuşti, copaci şi viţe tropicale sunt renumite pentru producerea stricninei, o toxină mortală.

    Cele două flori arată ca şi când tocmai au căzut din copac. Sunt complete, spre deosebire de cele mai multe fosile de plante găsite în chihlimbar, care sunt, de obicei, doar fragmente.

    Cercetătorii estimează, pe baza vârstei chihlimbarului, că specimenele ar putea avea o vârsta de 15 până la 45 milioane ani.

    Fiecare plantă are proprii săi alcaloizi, cu efecte diferite, unii mai toxici decât alţii. Cel mai faimos astfel de alcaloid, stricnina, este o toxină care a fost cândva baza a numeroase otrăvuri.

    Dar aceste plante fac parte de asemenea din familia "asterid", care include mai mult de 80000 de plante cu flori, multe folosite ca hrană, de la cartofi şi mentă la floarea-soarelui şi boabe de cafea.

    28 FEBRUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un canion necunoscut până acum a fost descoperit de un grup de oameni de stiinţă de la Universitatea din Bristol, sub cei doi kilometri de gheaţă care acoperă Groenlanda de câteva milioane de ani. Canionul are caracteristicile unui canal de râu, o lungime de 750 km şi o adâncime de mai mult de 800 m. El porneşte din centrul insulei şi se termină sub gheţarul Petermann din nordul Groenlandei.
    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit, în nord-vestul Australiei, cea mai mare amprentă a unui dinozaur.
    Cercetatorii de la Universitatea Indiana, USA, si-au pus aceasta intrebare privind plantele din genul Monstera, care la noi sunt crescute ca plante decorative, iar in America sunt plante salbatice.
    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor!
    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda, din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica.