Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    A fost descifrat limbajul urşilor panda

    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda (CCRCGP), din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica unul cu altul.



    Panda la Chengdu Research Base.


    Rezultatele arată că puii de panda "vorbesc" mai puţin decât adulţii şi folosesc doar câteva vocalize pentru a comunica lucruri simple, cum ar fi: "Gee-Gee" (mi-e foame), "Wow-Wow" (nu sunt fericit!) sau "Coo-Coo" (frumos!).

    Apoi, pe măsură ce cresc, ei învaţă de la mamele lor şi încep să utilizeze o varietate mai largă de sunete pentru a se exprima, inclusiv hohote, lătrături, guiţat, behăit şi ciripit.

    Mamele panda ciripesc când sunt îngrijorate de micuţii lor şi latră pentru a scăpa de străini.

    Panda de sex masculin scot un sunet asemănător behăitului unei oi, atunci când sunt îndragostiţi, în timp ce femelele răspund cu un sunet moale şi constant în cazul în care sentimentul este reciproc.

    Se speră că aceste noi descoperiri vor pune în lumină aspecte ale vieţii animalelor şi vor ajuta la salvarea speciilor pe cale de dispariţie.

    30 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au încercat să explice de ce elefanţii au niveluri mai mici de cancer decât ar fi de aşteptat la dimensiunea lor.
    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.
    Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.
    Conform unui studiu făcut la Universitatea din San Diego, California, pe un eşantion de 36 de câini de rase diferite, cel mai bun prieten al omului împărtăşeşte şi unul dintre defectele stăpânului său, gelozia, sentiment ce este probabil legat de instinctul de supravieţuire.
    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete.
    Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească ADN-ul a doi pui de lei de peşteră, găsiţi aproape perfect congelaţi în permafrostul siberian.