Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Buturugi de pe vremea dinozaurilor descoperite de furtuni

    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.


    Copacii fosilizaţi au fost descoperiţi în Asturias, provincie din nordul Spaniei, de-a lungul coastei Cantabria, afectată recent de furtuni. Fosilele au fost descoperite pe plaja Amao, aproape de oraşul cu acelaşi nume. Plaja a pierdut o cantitate semnificativă de nisip, ca urmare a mareelor puternice care au depăşit linia uzuală.

    Oamenii de ştiinţă au găsit trunchiurile de copaci transformate în piatră şi rădăcini înglobate în rocile de pe plajă. Copacii au fost perfect conservaţi, unele trunchiuri fiind pietrificate în timp chiar în poziţie verticală ca şi când ar fi în viaţă, cu rădăcinile înfipte în sol.

    Trunchiurile datează din perioada Stephanian, de acum 304 - 299 milioane ani.

    13 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.
    Conform unui studiu făcut la Universitatea din San Diego, California, pe un eşantion de 36 de câini de rase diferite, cel mai bun prieten al omului împărtăşeşte şi unul dintre defectele stăpânului său, gelozia, sentiment ce este probabil legat de instinctul de supravieţuire.
    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete.
    Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească ADN-ul a doi pui de lei de peşteră, găsiţi aproape perfect congelaţi în permafrostul siberian.
    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, pe sute de specii de păsări de pe cinci continente, a constatat că acestea ajung la locurile de reproducere de vară, în medie, cu o zi mai devreme pentru fiecare grad de creştere a temperaturilor globale.
    Paleontologi de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Muzeul National din Rio de Janeiro, Brazilia, au anuntat descoperirea oaselor fosilizate ale unui nou tip de pterosaur, o reptila zburatoare ce a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, acum aproape 68 milioane de ani.