Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Şi căţeii sunt geloşi

    GH. MĂNOIU | 7 DECEMBRIE 2022

    Conform unui studiu făcut la Universitatea din San Diego, California, pe un eşantion de 36 de câini de rase diferite, cel mai bun prieten al omului împărtăşeşte şi unul dintre defectele stăpânului său, gelozia, sentiment ce este probabil legat de instinctul de supravieţuire.



    Foto: Gh. Mănoiu/Global Info


    Gelozia la căţei este un fapt bine cunoscut de stăpânii lor, dar oamenii de ştiinţă au dorit să studieze şi să certifice această legendă.

    Cel considerat de căţei stăpân, s-a jucat cu trei obiecte diferite şi a măsurat reacţiile animalului.

    S-au folosit în experiment o jucărie ce semăna cu un câine, un felinar de forma unui dovleac şi o carte muzicală.

    Când stăpânul s-a jucat cu obiectul în formă de câine capabil să latre şi să dea din coadă, a stârnit reacţii mult mai frecvente decât în cazul în care experimentul a fost realizat cu unul dintre celelalte două obiecte.

    Câinii l-au împins pe stăpânul lor de două ori mai des în scenariul cu câinele fals, decât în cazul în care acesta se juca cu un felinar în forma de dovleac şi de aproape patru ori mai des decât în cazul în care citea cu voce tare o carte care scotea sunete muzicale.

    Aproximativ o treime dintre animale au încercat să se interpună între câinele de jucarie şi stăpân şi un sfert au făcut gesturi agresive față de jucărie.

    Ei au afişat un comportament care ar putea sugera gelozie, dar, de asemenea, au încercat să rupă relaţia dintre stăpân şi posibilul rival, probabil motivaţi de dorinţa de a proteja o relaţie socială importantă pentru ei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete.
    Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească ADN-ul a doi pui de lei de peşteră, găsiţi aproape perfect congelaţi în permafrostul siberian.
    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, pe sute de specii de păsări de pe cinci continente, a constatat că acestea ajung la locurile de reproducere de vară, în medie, cu o zi mai devreme pentru fiecare grad de creştere a temperaturilor globale.
    Paleontologi de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Muzeul National din Rio de Janeiro, Brazilia, au anuntat descoperirea oaselor fosilizate ale unui nou tip de pterosaur, o reptila zburatoare ce a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, acum aproape 68 milioane de ani.
    Nou descoperita fosilă, veche de 77 milioane ani, găsită în sedimentele cretacice superioare din sudul Patagoniei, Argentina, reprezintă cel mai mare dinozaur sauropod gigant descoperit vreodată.
    Cercetatori de la Denver Museum of Nature and Science, University of Utah si Ohio University din Statele Unite, au anuntat descoperirea unui dinozaur necunoscut pana acum. El face parte din grupul de dinozauri numiti ceratopside. Denumit Nasutoceratops titusi, a trait in Cretacicul tarziu, acum mai bine de 75 milioane de ani.