Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Specie necunoscuta de pasari descoperita in Cambodgia


    O echipa de specialisti de la mai multe organizatii, printre care Wildlife Conservation Society, au descoperit o noua specie de pasari, cu un penaj distinct si un ciripit zgomotos, in capitala Cambodgiei Phnon Penh, oras cu 1,5 milioane de locuitori.


    Specia a fost numita Cambodian tailorbird, sau in traducere, Pasarea croitor din Cambodgia, (Orthotomus chaktomuk), si a fost vazuta pentru prima data in 2009 in capitala Phnom Penh si in cateva alte locatii din jurul orasului.

    Pasarea, de dimensiuni reduse, gri, cu un penaj portocaliu pe cap si pene negre pe gat, traieste in campia deasa si umeda din Phnom Penh si in alte locuri din lunca din apropiere. Numele stiintific, "chaktomuk" este un cuvant khmer ce inseamna patru-fete, descriind perfect locul unde a fost gasita: zona unde se intalnesc raurile Tonle Sap, Mekong si Bassac.

    Habitatul pasarii este in zone umede, la altitudini de 3 pana la 25 m deasupra nivelului marii, zone cu tufisuri mereu verzi si cu ierburi inalte. Copacii apar in mod exceptional, pasarea nefiind vazuta in padure. Extinderea agricola si cea urbana ar putea afecta si mai mult pasarea si habitatul ei, oricum in scadere, si se oamenii de stiinta intentioneaza clasificarea ei ca specie amenintata.

    Distributia este complet necunoscuta. Se pare ca este restransa la zonele inundabile din lunca Tonle Sap, Mekong si Bassac din Cambodgia, dar nu este exclusa prezenta in alte locuri.

    In ultimele doua decenii s-a remarcat o crestere a numarului de specii noi de pasari in Indochina, in special datorita explorarii zonelor izolate. Cele mai multe din ele s-au dovedit a fi pe cale de disparitie.

    GH. MANOIU | 26 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pentru a se proteja, unele animale îşi schimbă culoarea după culoarea mediului în care se află. Cameleonii, însă, îşi schimbă culorile în mod neobişnuit, atunci când interacţionează cu alţi semeni.
    Pământul s-ar putea confrunta cu o mini-perioadă glaciară începând cu 2030, datorită modificărilor din ciclurile de activitate ale Soarelui.
    Un studiu recent sugerează că elefanţii, deja cunoscuţi ca fiinţe inteligente, înţeleg pericolele care vin din partea oamenilor. Ei fac diferenţa între diferitele limbaje umane şi se îndepărtează de cele considerate o ameninţare.
    Rămăşiţele unui mamut care ar putea avea circa 20000 de ani au fost descoperite într-un şantier de construcţii din cantonul Zug, în centrul Elveţiei.
    Cercetătorii de la Yunnan University şi University of Arizona au descoperit cel mai vechi sistem cardiovascular găsit vreodată într-o fosilă a unui artropod, animal asemănător cu un crevete, care trăia în mări.
    Un studiu realizat la Scott Polar Research Institute al Universităţii Cambridge, a descoperit două lacuri subglaciare la 800 metri sub suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda.