Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Reproducerea umană

    Tulburarile ciclului menstrual

    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini.

    Menstruatia este partea ciclului menstrual feminin in care sunt eliberate din vagin sange si tesut. Poarta de asemenea si denumirea de perioada sau perioada menstruala.

    Ce sunt tulburarile ciclului menstrual?

    Uneori, femeile au probleme cu ciclul menstrual – tulburari menstruale sau probleme menstruale. Ele pot sa nu mai aiba menstruatii, sa le aiba prea frecvent, sa aiba sangerari menstruale neprevazute, sau sa aiba perioade menstruale dureroase.

    Atunci cand nu sunt generate de o sarcina, tulburarile ciclului menstrual reprezinta de obicei semnul unei afectiuni sau probleme mai ample. Exista multe afectiuni care pot determina tulburari ale ciclului menstrual:

    Amenoreea – Amenoreea apare atunci cand o femeie nu are menstruatie pana la varsta de 16 ani, sau cand nu mai are menstruatie timp de trei luni fara ca ea sa fie insarcinata.

    Amenoreea nu este o boala. In schimb, ea este un simptom al unei alte boli. Printre posibilele cauze putem regasi exercitiile fizice moderate sau excesive, tulburarile alimentare (precum anorexia nervoasa), stresul fizic sau psihic, tumorile, si problemele hormonale. Femeile cu sindromul ovarului polichistic pot experimenta de asemenea amenoree.

    Este importanta consultarea medicului pentru determinarea cauzelor amenoreei. Tratamentul pentru amenoree depinde de cauza care sta la baza acesteia. Unele schimbari ale stilului de viata pot ajuta atunci cand amenoreea este determinata de probleme de greutate, stres sau activitate fizica extrema. Alteori, pot fi de ajutor medicamentele si contraceptivele orale.

    Oligomenoreea – Acest termen se refera la scaderea frecventei menstruatiilor, sau la perioade menstruale care apar rar. Ca si amenoreea, oligomenoreea nu este o boala in sine, ea este un simptom al unei afectiuni mai ample. De exemplu, multe femei cu sindrom al ovarului polichistic au oligomenoree.

    Insuficienta ovariana prematura – Acest termen descrie o oprire a functionarii normale a ovarelor unei femei inaintea varstei de 40 de ani. Femeile cu insuficienta ovariana prematura pot sa nu mai aiba deloc menstruatii sau sa le aiba neregulat. Desi este dificil, o femeie cu insuficienta ovariana prematura poate ramane totusi insarcinata.

    Nu exista tratament cunoscut care sa faca ovarele unei femei sa functioneze din nou normal. Totusi, terapia de substitutie cu estrogen ofera femeilor estrogenul si alti hormoni pe care corpurile lor nu ii mai produc, si ajuta astfel femeile sa aiba menstruatii regulate si sa-si reduca riscul de osteoporoza.

    Fibroza uterina – Fibrozele uterine sunt cele mai frecvente tumori necanceroase ale femeilor aflate la varsta fertila. Multe femei cu fibroze nu au probleme de fertilitate si pot ramane insarcinate. Unele femei cu fibroze nu pot fi insa capabile sa ramana insarcinate pe cale naturala.

    Femeile cu fibroze uterine care nu prezinta simptome nu au neaparat nevoie de tratament. Unele femei cu fibroze au perioade menstruale dureroase, iar altele pot prezenta sangerari si intre menstruatii.

    Medicamentele pot usura deseori multe dintre simptomele fibrozelor, precum durerea, si chiar pot incetini sau stopa cresterea acestora. Exista de asemenea cateva tipuri de chirurgie prin care se pot indeparta fibrozele.

    Endometrioza – Endometrioza apare atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia. Endometrioza poate cauza dureri inaintea sau in timpul primelor zile ale perioadei menstruale.

    Aproximativ 30 pana la 50 de procente din femeile cu endometrioze sunt infertile, ceea ce face din aceasta afectiune una dintre primele trei cauze ale infertilitatii feminine. Femeile cu endometrioze pot avea de asemenea perioade menstruale foarte dificile.

    Exista cateva moduri de a trata durerea, care includ medicatia durerii, terapia hormonala si chirurgia.

    Exista de asemenea cateva tratamente pentru infertilitatea asociata cu endometrioza. Fertilizarea in vitro are deseori rezultate in imbunatatirea fertilitatii femeilor care prezinta aceasta afectiune. Tratamentele hormonale si chirurgia ofera alte optiuni de tratare a infertilitatii.

    Dismenoreea – Dismenoreea se refera la menstruatiile dureroase, care includ crampe menstruale severe. Afectiunea nu este de obicei grava, desi poate fi uneori determinata de infectii, endometrioze sau chisturi ovariene.

    Menstruatiile dureroase pot fi uneori usurate prin utilizarea compreselor calde sau a bailor calde. Durerea poate fi usurata si prin medicamente pentru durere care pot fi eliberate fara reteta. Pentru a face perioadele menstruale mai putin dureroase, medicul va poate recomanda pilule contraceptive sau contraceptive injectabile.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pubertatea precoce este pubertatea care incepe inaintea varstei de 8 ani la fete si inaintea varstei de 9 ani la baieti. Cuvantul "precoce" inseamna dezvoltare neobisnuit de timpurie.
    Avortul spontan, numit si pierderea sarcinii, reprezinta intreruperea spontana a sarcinii dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20-a de sarcina. Majoritatea avorturilor spontane au loc la inceputul sarcinii, deseori inainte chiar ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata.
    Pubertatea este perioada din viata unei persoane in care aceasta devine matura sexual. Este o transformare fizica ce se regaseste de obicei la fete la varsta de 10 - 14 ani si la baieti la 12 - 16 ani.
    Sarcina este termenul folosit pentru a descrie purtarea de catre femeie in interiorul ei a unui fetus in crestere. In majoritatea cazurilor, cresterea fetusului are loc in uter.
    Inainte ca o femeie sa ramana insarcinata, este important pentru ea sa aiba o alimentatie echilibrata si un mod de viata sanatos. O buna ingrijire prenatala si tratamentul medical din timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicatiilor.
    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini. Ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile de la inceperea lui pana la aparitia urmatorului, dar el poate varia de la 21 la 35 de zile.