Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de floarea-soarelui

    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona noastră. A fost obţinut pentru prima dată în 1835 în Imperiul Rus.



    Helianthus annuus. Foto: Gh. Mănoiu/The Titi Tudorancea Bulletin

    Alte denumiri

    Sunflower oil în engleză, l'huile de tournesol în franceză, aceite de girasol sau aceite de maravilla în spaniolă.

    Conţinut

    Este un ulei mononesaturat şi polinesaturat, un amestec de acid oleic din grupa omega-9 şi acid linoleic, un omega-6.

    Fiecare 100 g de ulei furnizează aproximativ 65,7 g acizi graşi polinesaturaţi, 19,5 g grăsimi mononesaturate şi 10,3 g grăsimi saturate. Nu conţine colesterol.

    Procentual, conţine 30% acid oleic, un acid gras mononesaturat omega-9, 59% acid linoleic, un acid gras esenţial polinesaturat omega-6, şi acizii graşi saturaţi palmitic 5% şi stearic 6%.

    Conţinutul de vitamine la 100 g de ulei este: vitamina E 41,08 mg, vitamina K 5,4 μg. De asemenea conţine steroli, terpene, lecitină, carotenoide, tocoferoli. Valoarea energetică: 884 kcal /100g. Vezi în NutriBaza (cea mai mare bază de date de informaţii nutriţionale), informaţii nutriţionale despre uleiul de floarea-soarelui.

    Punctul de fum pentru uleiul de floarea-soarelui nerafinat este la 107°C, iar pentru uleiul de floarea-soarelui rafinat la 232°C.

    Utilizare

    Este folosit pe scară largă în bucătărie din cauza punctului de fum ridicat. Are şi un termen de valabilitate ridicat. Poate ajuta hrana să stea proaspătă şi nealterată pentru o lungă perioadă de timp.

    În cosmetică este considerat noncomedogenic. Este un bun ulei pentru masaj, fiindcă penetrează rapid epiderma şi nu lasă senzaţie de gras.

    În terapia tradiţională este folosit pentru tehnica de curătare cu ulei, în care o lingură de ulei este plimbată repede prin gură până devine alb, metodă despre care se susţine că ajută la eliminarea toxinelor din corp. Se consideră de asemenea că reduce colesterolul şi că ar fi eficient în artrită.

    Poate fi folosit în motoarele Diesel prin amestecul cu motorina în rezervor.

    Un consum exagerat de ulei de floarea-soarelui, sau un consum exclusiv de acest ulei duce la un aport ridicat de omega-6, care are un efect inflamator în organism. De aceea se recomandă alternarea cu un ulei ce conţine omega-3.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.
    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece,…
    Uleiul de nuci este un ulei deschis la culoare, cu un gust şi miros caracteristic, delicat, folosit frecvent în bucătăria franţuzească, extras…
    Dacă pentru populaţiile mediteraneene, comun este uleiul de măsline, uleiul de in a fost o sursă majoră de grăsimi pentru populaţiile din…
    Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri din cauza conţinutului mare în antioxidanţi naturali (sesamin, sesamolin, sesamol). Conţine acizi…