Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Uleiuri

    Uleiul de rapiţă


    Uleiul de rapiţă este un ulei cu un gust neutru când este rafinat şi un gust puternic când este nerafinat, bun pentru consum, cu un raport omega-6/omega-3 sănătos, obţinut din seminţele unei familii de plante, rapiţa, fie că este Brassica napus sau Brassica rapa subsp. oleifera.



    Câmp de rapită.


    Rapiţa, una dintre cele mai vechi plante cultivate de oameni, a fost cultivată încă de acum 4000 de ani în India, unde şi uleiul de rapiţă a fost utilizat tot din acea perioadă. În nordul Europei uleiul de rapiţă a fost utilizat pentru iluminatul public începând cu anii 1200.

    Alte denumiri

    Canola oil în engleză, l'huile de colza în franceză, aceite de colza în spaniolă.

    Conţinut

    Procentual, uleiul de rapiţă conţine 28% acizi graşi polinesaturaţi, 63% acizi graşi mononesaturaţi, 7% acizi graşi saturaţi şi 2% acizi graşi trans. Din acizii graşi saturaţi, 4% sunt acid palmitic şi 2% acid stearic; conţine urme de acid arachidic, behenic şi lignoceric.

    Din acizii graşi mononesaturaţi, 61% sunt acid oleic, un omega-9, 1% sau doar urme de acid erucastic şi urme de acid palmitoleic. 21% din acizi graşi polinesaturaţi sunt acid linoleic, un omega-6 şi între 11% şi 9% acid alfa-linolenic, un omega-3.

    Conţinutul de vitamine la 100 g de ulei de rapiţă este: vitamina E 55-80 mg, vitamina K 71μg. Punctul de fum este la 204°C.

    Utilizare

    Raportul de omega-6/omega-3 este de 1,91, bun pentru consum, fără a aduce un aport prea ridicat de omega-6, care este factor inflamator. Spre comparaţie, acest raport este de 4,2 la uleiul de nuci, 6,9 la uleiul de soia, 7,1 la uleiul din germeni de grâu, 10 la uleiul de măsline şi peste 100 la uleiul de floarea soarelui.

    Atunci când există suficient omega-3, acizii omega-6 nu mai sunt inflamatori. Când nu există suficient omega-3, omega-6 nu este metabolizat. Pentru a metaboliza omega-6, astfel încât să nu aibe un efect inflamator, este nevoie şi de vitamina E (indispensabilă pentru a asigura efectul antiinflamator al omega-3), magneziu, zinc, vitaminele A, C, B6.

    Uleiul de rapiţă reduce colesterolul şi trigliceridele şi susţine sănătatea sistemului cardiovascular. Canololul, un compus fenolic cu proprietăţi antioxidante se găseşte în uleiul de rapiţă brut.

    Uleiul de rapiţă este bun pentru orice fel de utilizare în bucătărie, pentru salate, gătit, prăjeli. Este utilizat la fabricarea margarinei, ca lubrifiant în industrie, insecticid în agricultura biologică şi ca biodiesel.

    Contraindicaţii

    Uleiul de rapiţă sălbatică conţine cantităţi însemnate de acid erucic, 45-54%, care, după unele studii, ar fi daunător pentru animale. Alte studii infirmă această concluzie. Soiurile de plantă utilizate pentru producerea de ulei de rapită comercial au fost create pentru a conţine mai puţin de 2% acid erucic, niveluri care nu se crede că ar dăuna sănătăţii omului.

    Uleiul prelucrat industrial, nu cel presat la rece, este obţinut cu ajutorul unui solvent numit hexan, care este toxic.

    Omega-3 este acid alfa-linolenic, o formă vegetală, mai greu de folosit de organism.

    Astăzi, o mare parte dintre culturile de rapiţă sunt modificate genetic.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Uleiul de palmier este un ulei vegetal obţinut din pulpa roşiatică, mesocarpul fructelor palmierului de ulei, în special Elaeis guineensis, specie africană…
    Uleiul de măsline se obţine prin presarea măslinelor, fructele arborelui Olea europaea, tradiţional în bazinul Mării Mediterane.
    Este un ulei obţinut din seminţele de floarea-soarelui, Helianthus annuus, de culoare galbenă, cel mai folosit ulei în bucătărie în zona…
    Uleiul de soia se obţine din seminţele plantei de soia, Glycine max şi este unul dintre cele mai folosite uleiuri la gătit.
    Este un ulei obţinut din germenii de porumb, Zea mays, de culoare galben foarte deschis sau portocaliu, dacă este nerafinat, şi aproape fără gust.
    Uleiul de arahide este extras din fructele de arachis hypogaea şi se prezintă sub mai multe variante, rafinat, nerafinat, presat la rece,…