Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Un sit aborigen antic ar putea fi cel mai vechi observator astronomic din lume

    Oamenii de ştiinţă studiază aranjamentul de piatră Wurdi Youang, din Munţii Rothwell, lângă Little River, din regiunea australiană Victoria, care ar putea fi un observator astronomic vechi de 11000 de ani, mai vechi decât Stonehenge, Marea Britanie, sau Marile Piramide din Giza, Egipt.



    Wurdi Youang.


    Primii australieni se pare că aveau cunoştinţe complexe despre sistemul solar şi situl ar putea risipi ideea că toţi aborigenii erau nomazi vânători-culegători.

    Ei ştiau foarte bine mişcările Soarelui, Lunii, planetelor şi stelelor pe tot parcursul anului şi pe perioade mai lungi de timp.

    Unii oameni de ştiinţă au numit aranjamentul de piatră Wurdi Yuang ca fiind versiunea australiană a monumentului de la Stonehenge.

    De obicei antropologii presupun că zorii agriculturii au fost în urmă cu aproximativ 6000 de ani în Mesopotamia.

    Se pare însă că în această regiune australiană ar putea fi locul în care practicile agricole, cum ar fi agricultura terasată, au fost folosite pentru prima dată în lume.

    Terenul din jurul observatorulu este presărat cu roci, despre care se crede că au fost puse pentru a arăta mişcările Soarelui şi pare să fi avut cândva un sat şi cîteva ferme pe el.

    18 IULIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Geneticienii au detectat un al patrulea "trib" ancestral, care a contribuit la fondul de gene moderne europene.
    O echipă de arheologi, care lucrează în cadrul Rezervaţiei Biosferei Calakmul, a localizat în junglă, în partea de sud, aproape de graniţa cu Guatemala, două oraşe Maya, folosind fotografii aeriene ale zonei.
    Noile sapaturi la templul Maya Devi, din Lumbini, districtul Rupandehi din Nepal, construit pe locul unde legenda spune ca s-a nascut printul Siddhartha, viitorul Buddha, au dus la descoperirea unor altare pre-Ashoka intr-un sat datat 1300 i.e.n. Aceasta face ca inceputul istoriei locului sa fie impinsa mult in urma.
    Arheologii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, au descoperit 150 de morminte ale unei comunităţi necunoscute care a locuit în partea peruană a deşertului Atacama, înainte de secolul al 7-lea d.Hr.
    Noile cercetări efectuate de experţi de la Universitatea Binghamton pe artefacte din Insula Paştelui au pus sub semnul întrebării teoria că vechea civilizaţie ar fi fost distrusă de război.
    Un set de sculpturi în piatră, vechi de 7000 de ani, au fost găsite adânc în interiorul Cercului Arctic.