Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Virusurile, mai periculoase dimineaţa

    Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că virusurile sunt mai periculoase atunci când îşi infectează victimele dimineaţa.



    Adeno-virus.


    Studiile pe animale de laborator au arătat că cele infectate dimineaţa au avut de nivelurile virale de 10 ori mai mari decât ale celor infectate seara.

    Virusurile, spre deosebire de bacterii sau paraziţi, sunt dependente pentru reproducere de starea elementelor din interiorul celulelor. Dar acestea se schimbă în decurs de 24 de ore, după un model cunoscut sub numele de ceasul organismului.

    Testele au arătat că perturbarea ceasului animalelor de laborator a dus la blocarea organismului într-o stare care a permis virusurilor să prospere.

    Acest lucru indică faptul că lucrătorii în schimburi, care lucrează în unele nopţi şi se odihnesc în altele, au un ceas al organismului perturbat şi vor fi mai sensibili la boli virale. La fel se întâmplă şi cu cei care schimbă fusul orar.

    Cercetătorii au folosit două virusuri distincte în studiu: unul a fost un virus ADN celălalt un virus ARN.

    Aproximativ 10% dintre gene, instrucţiunile de funcţionare ale corpului uman, îşi schimbă activitatea pe parcursul zilei, iar acest lucru este controlat de ceasul intern.

    Cercetarea s-a axat pe o genă numită Bmal1, care are activitate de vârf după-amiaza.

    Legătura cu Bmal1 este importantă, deoarece atunci când activitatea acesteia este scăzută, dimineaţa devreme, organismele sunt mai sensibile la infecţii.

    De asemenea, Bmal1 devine mai puţin activă în oameni în timpul lunilor de iarnă, sugerând că ar putea avea un rol în riscul mai mare de infecţii în acel moment al anului.

    5 SEPTEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În urma celui mai mare studiu efectuat până în prezent, s-a constatat că administrarea de suplimente cu vitamina B12 şi acid folic nu pare să micşoreze riscul de a dezvolta demenţa la persoanele sănătoase.
    Inginerii de la Universitatea Purdue, din Statele Unite, au creat o metodă de tratament cu laser care ar putea transforma orice suprafaţă metalică într-un ucigaş rapid de bacterii, doar oferind suprafeţei metalului o textură diferită.
    Oamenii de ştiinţă, din 39 de națiuni, atrag atenţia asupra efectelor nocive asupra sănătăţii ale radiaţiilor telefoanelor mobile care dau cancer, modificări genetice şi de reproducere, precum şi probleme de învăţare şi deficite de memorie.
    Ritmurile undelor cerebrale dintre doi oameni care participă la o conversaţie încep să se sincronizeze, conform unui nou studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă această sincronizare poate fi un factor cheie în înţelegerea limbajului şi a comunicării interpersonale.
    Patru din cinci pacienţi cu cancer de sânge, care mai aveau două până la cinci luni de trăit, au răspuns pozitiv şi mai mult de jumătate au rămas fără simptome, după tratamentul cu celule modificate.
    Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă.