Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Mii de vulnerabilităţi în codul stimulatorului cardiac

    Stimulatoarele cardiace, pompele de insulină şi alte dispozitive folosite în spitale au probleme de securitate care le fac vulnerabile la atacuri, conform cu două studii separate.



    Stimulator cardiac implantat.


    Un studiu realizat exclusiv asupra stimulatoarelor cardiace a găsit mai mult de 8000 de vulnerabilităţi în soft-ul al acestor dispozitive.

    Celălalt studiu al pieţei dispozitivelor a constatat că doar 17% dintre producători au luat măsuri pentru a securiza aceste produse.

    Raportul privind stimulatoarele cardiace a analizat o serie de dispozitive implantabile, de la patru producători, precum şi alte echipamente utilizate pentru a le monitoriza şi gestiona.

    Specialiştii de la compania de securitate Whitescope au descoperit că puţini dintre producătorii de stimulatoare cardiace au criptat datele de pe dispozitiv sau l-au protejat când au fost transferate în sistemele de monitorizare.

    Nici un producător nu a protejat nici măcar cu nume de utilizator şi parolă şi nici nu a verificat că dispozitivele la care se conectează erau autentice.

    Deseori, dimensiunea şi puterea redusă de calcul a dispozitivelor interne fac dificilă aplicarea standardelor de securitate.

    Studiul care a chestionat producătorii, spitalele şi organizaţiile din domeniul sănătăţii cu privire la echipamentele pe care le-au folosit în tratarea pacienţilor a constatat că 80% dintre aceştia au declarat că dispozitivele au fost greu de securizat.

    Vulnerabilităţi în soft, lipsa de cunoştinţe despre cum se securizează acesta şi lucrul sub presiunea timpului au expus multe dispozitive la atac.

    În ciuda recunoaşterii acestor probleme, doar 9% dintre producătorii de dispozitive şi 5% dintre organizaţiile de sănătate testează anual echipamentele pentru potențiale vulnerabilităţi de securitate.

    12 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Acizii grasi omega-3 ar putea preveni schizofrenia la oamenii care prezintă un risc crescut de a dezvolta această maladie.
    Cercetatori de la Johannes Gutenberg University Mainz, Germania, impreuna cu cei de la University of Dschang Camerun, au ajuns la concluzia ca unele substante chimice care se gasesc in plantele medicinale africane ar putea opri raspandirea celulelor canceroase.
    Un grup de cercetători de la Universitatea Rutgers-New Brunswick din Statele Unite afirmă că spălarea mâinilor cu apă caldă nu ucide mai mulţi germeni decât spălarea cu apă neîncălzită.
    Cercetătorii în biologie moleculară de la Universitatea din Leuven au descoperit o posibilitate de a dezvolta medicamente împotriva demenţei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Southampton şi Cambridge au identificat modul în care legumele cu frunze verzi, pot ajuta la subţierea sângelui, astfel încât acesta să poată scădea formarea cheagurilor şi să reducă riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord.
    Spălările nazale simple cu apă uşor salină pot preveni spitalizarea şi decesele cauzate de COVID-19.