Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Filozofie și religie / Yi King - Cartea transformărilor

    Yi King: 16. Entuziasmul

    Tunetul iese bubuind din pământ: imagine a ENTUZIASMULUI

    Vechii împărați își puneau muzicanții să cânte în onoarea oamenilor merituoși, și îi puneau în fața măreției dumnezeiești, invitând și strămoșii la ceremonie.

    La începutul verii, când tunetul iese mugind din pământ și prima furtună răcorește firea, o îndelungată tensiune ia sfârșit, instaurând limpezimea și veselia. La fel și muzica are puterea de a risipi încordarea din inimi, efect al sentimentelor întunecate. Entuziasmul inimii se exprimă spontan prin cântec, dans, mișcări ritmice ale corpului. Dintotdeauna virtutea exaltantă a sunetelor care emoționează și unește inimile oamenilor a fost resimțită ca ceva enigmatic. Suveranii foloseau această înclinație naturală pentru muzică, muzică ce era privită ca un lucru serios și sfânt, ce trebuia să slujească la purificarea inimilor oamenilor. Era destinată celebrării virtuții eroilor și lansării unei punți spre lumea nevăzută. Iar în templu, oamenii se apropiau de Divinitate acompaniindu-se de muzică și pantomimă (ceea ce, ulterior a dat naștere teatrului).

    Sentimentele religioase față de Creatorul lumii erau purificate prin sentimentele omenești cele mai sfinte, venerația față de strămoși. Aceștia erau invitați la serviciile divine atât în calitate de oaspeți ai Domnului cerului, cât și de reprezentanți ai umanității în fața divinului. Reunind trecutul omenesc și Divinitatea în momente solemne, de emoție religioasă, se pecetluia legătura între divin și uman. Suveranul, care onora Divinitatea în strămoșii săi, era Fiul Cerului în care lumea cerească și cea pământească intrau în contact mistic. Referitor la marele sacrificiu în cursul căruia se împlineau aceste ritualuri, Confucius a spus: «Cel ce înțelege pe deplin această jertfă, va putea cârmui lumea așa de ușor, ca atunci când ar juca o în podul palmei».

    Situația în care te afli

    ENTUZIASMUL. Este folositor să angajezi ajutoare și să pui în mișcare armatele.

    Ceasul entuziasmului este adus de prezența unui om remarcabil aflat în rezonanță cu sufletul poporului și care acționează în acord cu el. De aceea întâlnește pretutindeni ascultare liber consimțită. Deci, pentru a trezi entuziasmul, este necesar să-ți conformezi ordinele cu firea celor pe care-i guvernezi. Legile naturale sunt de neînfrânt, pentru că au la temelie regula mișcării după linia minimei rezistențe. Aceste legi nu sunt exterioare lucrurilor, ci constituie armonia lor interioară. De aceea nu se abat din drumul lor aștrii, și de aceea orice fenomen natural se realizează cu o regularitate de ceasornic. La fel și în societatea omenească: legile care-și au rădăcinile în inima poporului sunt îndeplinite, iar cele care îi sunt contrare nu suscită decât nemulțumire.

    Mai mult, entuziasmul permite să-ți angajezi ajutoare pentru o lucrare oarecare, fără a te teme de opoziții nemărturisite. Tot entuziasmul este cel ce permite uniformizarea mișcării maselor, mai ales în timpul războiului, astfel încât să se obțină victoria.

    Transformările situației


    Șase la început înseamnă:

    Un entuziasm care se exteriorizează aduce ghinion.

    Ești într-o situație inferioară. Ai relații bune, ceea ce te bucură până la exaltare și de care ești foarte mândru. Această aroganță atrage asupra ta, în mod fatal, nenorocirea. Entuziasmul nu trebuie să fie niciodată un sentiment egoist; el nu-și are justificarea decât ca o stare de spirit care te unește cu celălalt.


    Șase la al doilea loc înseamnă:

    Tare ca piatra. Nici o zi întreagă. Perseverența aduce succesul.

    Este bine să nu te lași înșelat de nici o iluzie. În timp ce alții vor fi orbiți de entuziasm, tu recunoaște cu deplină limpezime primele semne ale timpului. Nu-i flata pe cei care sunt deasupra ta și nu-i neglija pe cei inferiori. Fii ferm, tare ca piatra. De îndată ce apare primul semn de dezacord, trebuie să știi să bați în retragere; nu întârzia nici măcar cu o singură zi. Perseverența într-un astfel de mod de a acționa aduce succesul.

    Confucius spune despre acest subiect: «A recunoaște germenii este fără îndoială ceva divin. Un om adevărat nu-și lingușește superiorii și nu este arogant cu inferiorii. În mod sigur el cunoaște germenii, imperceptibilul prim început al mișcării, ceea ce se manifestă în primul rând ca purtător de noroc. Atunci când vede germenii reacționează imediat. Nu stă să aștepte nici măcar o zi. Scris este în Cartea Transformărilor: „Tare ca piatra. Nici o zi întreagă. Perseverența aduce norocul“».


    Șase la al treilea loc înseamnă:

    A ezita aduce remușcări.

    Dacă vei ezita prea mult timp te așteaptă remușcările. Trebuie exploatat momentul prielnic. Doar așa acționezi cum trebuie.


    Nouă la al patrulea loc înseamnă:

    Izvorul entuziasmului. El atinge culmea măreției. Nu te îndoi. Aduni prieteni în jur, așa cum un ac de păr strânge coafura.

    Prin siguranța ta, prin libertatea de gândire, prin faptul că nu ai tot felul de îndoieli și ești cu desăvârșire sincer atragi oamenii, le dai încredere și îi câștigi astfel pentru o entuziastă colaborare. Așa cum un ac de păr strânge șuvițele laolaltă, unești tu oamenii în jurul tău.


    Șase la al cincilea loc înseamnă:

    Mereu și mereu bolnav și totuși nu moare.

    Te găsești sub o presiune constantă care nu-ți permite să respiri liber. Dar și ea își are partea bună. Ești ferit de a-ți epuiza forțele într-un entuziasm găunos. Presiunea constantă poate deci servi foarte bine pentru a ține pe cineva în viață.


    Șase sus înseamnă:

    Entuziasm orbitor. Dar te schimbi de îndată ce trece înflăcărarea, nu va fi loc de-nvinuiri.

    Este rău să te lași orbit de entuziasm. Dar când această orbire a fost și ea depășită și mai ești în stare să-ți schimbi atitudinea, scapi de dojeni. Să te trezești din beția unui entuziasm deplasat este un lucru perfect posibil și deosebit de folositor.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA


    Abonament la Secțiunea Filozofie și Religie

    Anumite pagini din această secțiune pot fi accesate numai de către abonații la Secțiunea Filozofie și Religie. Abonamentul vă permite să accesați toate resursele din secțiune.

    Preț: 135 lei / 3 luni

    Adaugă în coș

    Prețul afișat acoperă un abonament pe trei luni.