Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    A fost descoperit un oraş scufundat, vechi de 3500 de ani

    Arheologii croaţi de la Universitatea Zadar au anunţat recent că au descoperit un oraş scufundat, vechi de 3500 ani, care fusese port la Marea Adriatică, lângă Zadar, un oraş din sudul ţării.



    Zadar (Iader) în zona Liburnia, secolul 1 d.Hr.


    Anul trecut, folosind imagini din satelit şi fotografii aeriene, arheologii au descoperit o aşezare imensă, în apă de trei metri adâncime. Arheologii au găsit fragmente de ceramică, deşeuri şi piloni din lemn şi alte artefacte tipice comunităţilor care trăiesc lângă mare. Au mai fost descoperite o mare cantitate de oase de capră şi de oaie, un topor de piatră şi gropi de măsline, probabil cele mai vechi din nordul Dalmaţiei şi, probabil, din întreaga Mare Adriatică.

    Ruinele aparţin unei aşezări portuare mari şi au fost descoperite în marea dintre insulele Ricula şi Galesnjak din Canalul Pasman. Analiza cu radiocarbon pe probe de stâlpi de lemn găsiţi în nisipul de pe fundul mării a arătat că oraşul şi portul, precum şi alte facilităţi, au fost construite în perioada de mijloc a Epocii Bronzului, în jurul anului 1500 î.Hr..

    Cercetătorii au studiat o mică parte a aşezării care acoperă o suprafaţă totală de aproape două hectare. Cele mai valoroase obiecte sunt cele din lemn, foarte rare, de acum 3500 de ani.

    Rezultatele au confirmat că aşezarea scufundată a fost construită de comunităţi necunoscute, care trăiau de-a lungul Canalului Pasman înainte de apariţia altor triburi, în timpul epocii târzii a bronzului.

    3 DECEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipa de cercetatori de la University of Houston si National Center for Airborne Laser Mapping, din Statele Unite, au trasat o harta a unei regiuni indepartate si neexplorate din padurea tropicala a Hondurasului si au gasit ruine ce pot apartine orasului pierdut Ciudad Blanca, cautat de secole.
    Arheologii din nordul Greciei au descoperit un schelet în mormântul de la Amphipolis ce datează din timpul lui Alexandru cel Mare, cel mai mare site arheologic de înmormântare din Grecia.
    Arheologii au descoperit o reşedinţă din secolul 6 î.Hr. aflată sub un palat în centrul Romei, o dovadă că oraşul antic a fost mult mai mare decât se credea anterior.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Belize, a descoperit unul dintre cele mai mari morminte regale maya, care conţine un trup de bărbat, oase de animale, lame din obsidian şi panouri acoperite cu hieroglife.
    Arheologii de la University College London si University of York au facut noi cercetari asupra complexului de la Stonehenge si au ajuns la concluzia ca acesta a fost initial un cimitir, apoi un loc de intalnire la sarbatori, unde veneau oameni din toate provinciile Britaniei preistorice.
    Resturile unor statui ce ar putea fi ale faraonilor din dinastia a nouăsprezecea (secolul al XIII-lea î.e.n.) au fost descoperite într-o groapă din apropierea templului lui Ramses al II-lea, la periferia oraşului Cairo, din Egipt.