Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Important mormânt mayaş descoperit în Belize

    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Belize, a descoperit unul dintre cele mai mari morminte regale maya, care conţine un trup de bărbat, oase de animale, lame din obsidian şi panouri acoperite cu hieroglife.



    Xunantunich, Belize.


    Echipa a descoperit mormântul sub scara unui templu în Xunantunich, un vechi oraş din vestul Belizelor, care a servit odată ca un centru ceremonial pentru Maya.

    Se pare că templul a fost ridicat în mod intenţionat pentru a cuprinde mormântul, lucru nu foarte tipic în arhitectura antică Maya.

    Potrivit echipei de la Northern Arizona University, mormântul a fost construit pentru un om musculos, de 20-30 de ani.

    Alături de rămăşiţele sale, cercetătorii au descoperit oasele unui jaguar şi ale unui cerb, mărgele de jad care ar fi putut fi un colier, 13 lame de obsidian şi 36 de vase ceramice. Într-o altă zonă a mormântului, au găsit nouă lame de obsidian şi 28 de figurine de silex sculptate în diferite simboluri şi animale.

    Este unul dintre cele mai mari morminte maya găsite vreodată în Belize, măsurând 4,5 metri pe 2,4 metri.

    Cea mai importantă descoperire în interiorul mormântului ar putea fi panourile inscripţionate cu hieroglifele legate de aşa-numita dinastie Şarpe, o familie care a condus imperiul Maya acum 1300 de ani, şi care folosea un cap de şarpe ca simbol.

    Cu ajutorul acestor panouri, cercetătorii speră să afle mai multe informaţii despre dinastia Şarpe, care ar putea să arunce o nouă lumină asupra căderii întregii civilizaţii Maya.

    16 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii de la University College London si University of York au facut noi cercetari asupra complexului de la Stonehenge si au ajuns la concluzia ca acesta a fost initial un cimitir, apoi un loc de intalnire la sarbatori, unde veneau oameni din toate provinciile Britaniei preistorice.
    Resturile unor statui ce ar putea fi ale faraonilor din dinastia a nouăsprezecea (secolul al XIII-lea î.e.n.) au fost descoperite într-o groapă din apropierea templului lui Ramses al II-lea, la periferia oraşului Cairo, din Egipt.
    Cercetatorii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia din Mexic au descoperit o adevarata colectie de imagini sapate in piatra in desertul alb Coahuila. Aceste petroglife sunt legate si de alte descoperiri arheologice din zona, varfuri de sageti sau obiecte din piatra.
    Antropologii au găsit cea mai veche gravură din istoria omenirii pe o cochilie de moluscă fosilizată, datând de aproximativ 500000 de ani. Descoperirea vine în urma unui control asupra a 166 cochilii de midii de apă dulce descoperite la Trinil, pe malurile râului Bengawan Solo, în Java de Est.
    Ministerul Culturii din Peru anunta ca arheologii de la Universitatea din Varsovia, care lucrau in situl El Castillo, in provincia Huarmey, regiunea Ancash, au descoperit un mormant intact al unei femei de rang inalt, probabil o regina, din epoca preincasa Wari.
    O serie de picturi rupestre preistorice au fost descoperite în Ţara Bascilor, nordul Spaniei, la o adâncime de 300 metri în peştera Atxurra, la 50 kilometri de Bilbao.