Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Complex funerar din timpul imperiului Wari descoperit in Peru


    Ministerul Culturii din Peru anunta ca arheologii de la Universitatea din Varsovia, care lucrau in situl El Castillo, in provincia Huarmey, regiunea Ancash, au descoperit un mormant intact al unei femei de rang inalt, probabil o regina, din epoca preincasa Wari.



    Situl atheologic unde a fost descoperit complexul funerar. Foto: Ministerul peruan al culturii.


    Misiunea poloneza lucra in situl arheologic de multi ani, ca urmare a unui acord cu Pontificia Universidad Católica del Perú. In ultimul timp ei s-au concentrat pe varful piramidei principale din sit, o structura cu o inaltime de 30-40 metri, unde au gasit un set de medii funerare cu nise cu picturi de culoare rosie.

    Aceasta descoperire este primul complex funerar imperial din epoca Wari (600-1200 i.e.n), intr-o zona cunoscuta ca fiind sub influenta Moche.

    Camera de inmormantare descoperita fusese sigilata cu un capac de pamant si grinzi de lemn. Aceasta continea saizeci de femei mumificate, ingropate in pozitie fetala si mai mult de 1200 de obiecte din argint, aur, cupru aurit, aliaje de argint, plumb, bronz, os, lemn sculptat, textile si ceramica. Numeroase obiecte sunt decorate cu iconografia Wari.

    Este prima descoperire de acest fel ce subliniaza rolul culturii Wari in transferul de metalurgie a bronzului, si in lucrarea argintului, despre care se stia foarte putin.

    Este de asemenea dovada cuceririi zonei coastei de nord de catre Wari, Moche cedand presiunilor interne si externe.

    GH. MANOIU | 29 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O serie de picturi rupestre preistorice au fost descoperite în Ţara Bascilor, nordul Spaniei, la o adâncime de 300 metri în peştera Atxurra, la 50 kilometri de Bilbao.
    Misiunea franco-egipteană ScanPyramids a detectat, folosind o tehnologie sofisticată, o cameră ascunsă în piramida lui Keops, în spatele faţadei de nord.
    Arheologii, lucrătorii rutieri şi sătenii au descoperit ceea ce pare a fi un site de înmormântare pre-Inca din pietre cioplite, cu proprietăţi unice.
    Descoperirile de la complexul arheologic Ventarron, inclusiv un mic templu Mochica situat la 4 km distanţă de zona Pomalca în Lambayeque, oferă indicii despre unele dintre cele mai vechi culturi peruane.
    O piramidă Maya frumos decorată cu o friză din stuc vopsită în policromie, a fost descoperită in situl Holmul, un oraş Maya clasic, în regiunea Peten din nord-vestul Guatemalei.
    Arheologii danezi au descoperit 2000 de spirale de aur îngropate pe un câmp în Zealand, podoabe despre care se crede că au fost folosite pentru a decora veşmintele ceremoniale ale preoţilor-regi ce se închinau Soarelui în epoca bronzului.