Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Imagini sapate in piatra, vechi de 6000 de ani, descoperite in Mexic

    GH. MĂNOIU | 16 DECEMBRIE 2022

    Cercetatorii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia din Mexic au descoperit o adevarata colectie de imagini sapate in piatra in desertul alb Coahuila.



    Narigua. Foto: INAH


    La sud de Coahuila, in mai multe zone de munte, s-au identificat aproximativ 500 de pietre pe care erau gravate 8000 de figurine, realizate acum 6000 de ani. Acesta este situl Narigua, cu o raza de 3 km.

    Aceste petroglife sunt legate si de alte descoperiri arheologice din zona, varfuri de sageti, obiecte din piatra, ramase de la triburile de vanatori-culegatori.

    Taberele lor de colibe erau facute din materiale perisabile, si in multe cazuri erau transportate dintr-un loc in altul, astfel incat este dificil sa se gaseasca ceva ramas de la ele.

    Doar cuptoarele, pentru gatit si pentru pastrarea hranei calde in perioadele reci, s-au pastrat pana acum, in doua vai separate de o creasta nu prea inalta.

    Alte doua puncte importante sunt Narigua I si La Bolsa a caror delimitare este in curs. Un sit nou este Peñuelas de Narigua situat la poalele muntilor Sierra de La Cuchilla pe partea de nord.

    Caracteristicile petroglifelor variaza de la un loc la altul: contururi din puncte, cercuri concentrice, linii drepte, ondulate sau rupte. In unele locuri sunt imagini de cerbi.

    Exista si gravuri cu reprezentari caracteristice pentru perioada coloniala, cruci, datand probabil din a doua jumatate a secolului XVI-lea.

    Toate acestea au fost parte a ritualurilor de initiere, de vanatoare de cerbi, sau dedicate cosmosului. Situl poate fi vizitat.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Antropologii au găsit cea mai veche gravură din istoria omenirii pe o cochilie de moluscă fosilizată, datând de aproximativ 500000 de ani. Descoperirea vine în urma unui control asupra a 166 cochilii de midii de apă dulce descoperite la Trinil, pe malurile râului Bengawan Solo, în Java de Est.
    Ministerul Culturii din Peru anunta ca arheologii de la Universitatea din Varsovia, care lucrau in situl El Castillo, in provincia Huarmey, regiunea Ancash, au descoperit un mormant intact al unei femei de rang inalt, probabil o regina, din epoca preincasa Wari.
    O serie de picturi rupestre preistorice au fost descoperite în Ţara Bascilor, nordul Spaniei, la o adâncime de 300 metri în peştera Atxurra, la 50 kilometri de Bilbao.
    Misiunea franco-egipteană ScanPyramids a detectat, folosind o tehnologie sofisticată, o cameră ascunsă în piramida lui Keops, în spatele faţadei de nord.
    Arheologii, lucrătorii rutieri şi sătenii au descoperit ceea ce pare a fi un site de înmormântare pre-Inca din pietre cioplite, cu proprietăţi unice.
    Descoperirile de la complexul arheologic Ventarron, inclusiv un mic templu Mochica situat la 4 km distanţă de zona Pomalca în Lambayeque, oferă indicii despre unele dintre cele mai vechi culturi peruane.