Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost descoperită cea mai veche stea


    O echipă condusă de astronomi de la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Australian National University (ANU), a descoperit cea mai veche stea cunoscută în Univers, care s-a format în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang.




    Calea Lactee. Foto: NASA


    Pentru prima dată astronomii au avut posibilitatea să studieze chimia primelelor stele, oferind oamenilor de ştiinţă o idee mai clară a ceea ce a fost Universul în faza sa incipientă.

    Descoperirea a fost făcută folosind telescopul SkyMapper de la Observatorul Siding Spring, care este capabil să detecteze stele cu o mică cantitate de fier în spectru. Telescopul a fotografiat 60 milioane de stele în primul an de cartografiere digitală a Cerului Sudic.

    Steaua descoperită este în Calea Lactee, la 6000 ani-lumină de Pământ, şi are numărul de catalog SMSS J0313000.36-670839.3.

    Descoperirea a fost confirmată de telescopul Magellan din Chile.

    Compoziţia stelei descoperite arată că ea s-a format în urma unei stele primordiale, care avea masa de 60 de ori mai mare ca a Soarelui.

    Pentru a face o stea cum este Soarele, este nevoie de hidrogen şi heliu şi o cantitate enormă de fier, echivalentul a aproximativ 1000 de ori masa Pământului. Dar, pentru a face o stea veche, este nevoie de fier cât un asteroid de mărimea Australiei şi de mult carbon. Este o diferenţă foarte mare.

    Initial, Big Bang-ul a creat un univers plin cu hidrogen şi heliu, şi urme de litiu. Toate celelalte elemente au fost fabricate în stele şi răspândite prin supernove, exploziile de la sfârşitul vieţii stelei.

    Reciclarea permanentă a acestor elemente ajută astrofizicienii să stabilească vârsta unei stele. Cu cât fierul este mai puţin, cu atât steaua este mai veche.

    La început se credea că stelele primordiale au murit în explozii extrem de violente, care au aruncat în spaţiu mult fier. Dar steaua veche prezintă semne de poluare a spaţiului cu elemente uşoare, cum sunt carbonul şi magneziul.

    GH. MANOIU | 11 FEBRUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O nouă planetă mai mare decât Pământul s-ar putea ascunde mult dincolo de Pluto, în adâncurile întunecate şi reci ale sistemului solar.
    Un asteroid uriaş descoperit de curând, poreclit "The Beast", Bestia, va ajunge în apropierea Pământului în acest sfârşit de săptămână.
    Unul dintre cele mai mari cratere ale Lunii a fost creat de un asteroid, cu un diametru de 250 km, care a lovit suprafaţa Lunii în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani, formând Mare Imbrium, cunoscut sub numele de ochiul drept al "Omului din Lună".
    Compania de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat din Marea Britanie, a lansat a doua navă spaţială din seria I5. Platforma de 7 metri lungime şi 6,1 tone, a fost transportată pe orbită de o rachetă Proton M, trimisă de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
    O echipă condusă de Universitatea din Colorado Boulder a descoperit un scut invizibil la peste 11500 km deasupra Pământului, care opreşte electronii ucigaşi emişi de furtunile solare, ce trec cu viteze apropiate de viteza luminii în jurul planetei şi constituie o ameninţare pentru astronauţi, sateliţi şi alte sisteme spaţiale.
    Oamenii de ştiinţă au acum o estimare bună pentru vârsta unuia dintre cele mai neobişnuite sisteme planetare descoperite până în prezent - TRAPPIST-1, un sistem de şapte lumi de mărimea Pământului ce orbitează o stea pitică ultra-rece, la aproximativ 40 de ani-lumină.