Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Reproducerea umană

    Alaptarea

    Alaptarea, sau hranirea direct de la san, reprezinta un mod usor si ieftin prin care o mama isi poate hrani copilul.

    Conform recomandarilor Academiei Americane de Pediatrie (AAP), femeile care nu au probleme de sanatate ar trebui sa-si hraneasca copilul numai prin alaptarea de la san, cel putin in primele sase luni de viata ale copilului. AAP sugereaza ca femeile sa incerce sa–si hraneasca astfel copilul in primele 12 luni de viata datorita beneficiilor pe care alaptarea le are atat pentru mama cat si pentru copil.

    Alaptarea ofera copilului avantajele:

    • Laptele matern asigura echilibrul corect al nutrientilor spre a ajuta la cresterea puternica si sanatoasa a sugarului.

    • Sugarii hraniti la san, ca si cei care sunt hraniti exclusiv cu lapte matern, au o rata a deceselor mai scazuta in primul lor an de viata si dezvolta mai putine boli decat cei care sunt hraniti prin formule alimentare.

    • Unii dintre nutrientii din laptele matern ajuta de asemenea la protejarea sugarului de unele boli ale copilariei si infectii precum diareea, infectii ale urechii mijlocii si anumite infectii ale plamanilor.

    • Unele cercetari recente sugereaza de asemenea ca laptele matern contine importanti acizi grasi care ajuta la dezvoltarea creierului sugarilor. Doi acizi grasi, cunoscuti ca DHA si AA, pot ajuta la cresterea abilitatilor cognitive ale sugarilor.

    Alaptarea ofera de asemenea avantaje si mamelor:

    • Ca raspuns la actiunea bebelusului de a suge, corpul mamei elibereaza un hormon care face ca uterul ei sa se contracte si sa se micsoreze.

    • Multe mame se bucura de beneficiile emotionale ale alaptarii prin intimitatea oferita de aceasta interactiune cu bebelusul si prin satisfactia de a ajuta la hranirea copiilor lor.

    • Unele cercetari sugereaza ca mamele care alapteaza au mai putine episoade de depresii post-natale.

    • Exista statistici care indica ca anumite tipuri de cancer (cancerul de san, cel uterin si ovarian) apar mai rar la mamele care alapteaza.

    • Multe natiuni incurajeaza mamele sa alapteze, putand oferi suport noilor mame.

    Situatiile in care nu este recomandata alaptarea

    In anumite situatii, personalul medical poate sfatui o femeie sa nu alapteze:

    • O femeie cu anumite boli, precum HIV sau tuberculoza activa, nu ar trebui sa alapteze pentru ca risca sa transmita infectia copilului ei prin laptele matern.

    • Femeile care consuma droguri sau care abuzeaza de alcool, sau care au un istoric al acestor situatii, pot fi de asemenea sfatuite sa nu alapteze.

    • Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele contra migrenei, pot trece de asemenea prin laptele matern si provoca rau copilului.

    • Femeile cu anumite boli cronice pot fi sfatuite sa nu alapteze, sau sa-si ia masuri de precautie pentru a-si asigura propria sanatate in timpul alaptarii. De exemplu, femeile cu diabet pot avea nevoie sa manance putin mai mult in timp ce alapteaza, pentru a preveni scaderea brusca a nivelurilor de zahar din sange.

    • Femeile care au avut operatii la san in trecut pot intampina dificultati de alaptare.

    De notat: umflarea sanului, cu senzatia de greutate a lui, “abcesele sanului”, febra si folosirea medicamentelor sau antibioticelor nu sunt motive pentru a stopa alaptarea. De fapt, in unele cazuri - cum ar fi abcesele sanului sau ingreunarea acestuia – golirea sanului ajuta la usurarea problemei.

    Daca o mama stopeaza alaptarea inainte de implinirea unui an a copilului, ea trebuie sa-l hraneasca cu formule de lapte fortificate cu fier, care sunt disponibile comercial. Personalul medical sfatuieste femeile sa nu dea copiilor lapte de vaca cel putin pana ce acestia nu implinesc un an.

    Daca aveti probleme de sanatate, sau daca luati medicamente sau suplimente eliberate fara prescriptie medicala, ar trebui sa discutati despre alaptare cu personalul medical.

    Sursa: NICHD, US




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Travaliul inainte de termen (numit si travaliu prematur) este travaliul care incepe inainte de saptamana 37 de sarcina. Intrucat fetusul nu este complet dezvoltat in acel moment, el nu poate fi capabil sa supravietuiasca in afara uterului.
    Menopauza se refera la oprirea naturala a perioadei menstruale si a fertilitatii feminine. Menopauza are loc intrucat ovarele femeii opresc producerea de hormoni estrogen si progesteron.
    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini.
    Pubertatea precoce este pubertatea care incepe inaintea varstei de 8 ani la fete si inaintea varstei de 9 ani la baieti. Cuvantul "precoce" inseamna dezvoltare neobisnuit de timpurie.
    Avortul spontan, numit si pierderea sarcinii, reprezinta intreruperea spontana a sarcinii dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20-a de sarcina. Majoritatea avorturilor spontane au loc la inceputul sarcinii, deseori inainte chiar ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata.
    Pubertatea este perioada din viata unei persoane in care aceasta devine matura sexual. Este o transformare fizica ce se regaseste de obicei la fete la varsta de 10 - 14 ani si la baieti la 12 - 16 ani.