Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Anticorpii pot combate ateroscleroza

    Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine, Statele Unite, au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de CD47, are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei.



    Arteră normală şi arteră cu ateroscleroză.


    CD47 există pe suprafaţa multor celule, inclusiv pe celulele tumorale din corpul uman, şi dă un semnal de "nu mă mânca" către celulele macrofage ale sistemului imunitar, indicând faptul că o celulă este încă vie, merge bine şi este o parte a unui ţesut sănătos al unei persoane.

    Conform studiului, CD47 este extrem de abundentă în ţesut aterosclerotic, comparativ cu ţesutul vascular normal.

    Descoperirile se bazează pe analizele genetice a sute de probe de ţesuturi coronare şi de arteră carotidă umane.

    Surplusul de CD47 în plăcile aterosclerotice se corelează puternic cu niveluri crescute ale unei substanţe de promovare a inflamaţiei numită TNF-alfa.

    Experimentele au arătat că activitatea TNF-alfa previne ceea ce altfel ar fi o scădere progresivă a CD47 pe celulele moarte. Prin urmare, aceste celule sunt mai puţin susceptibile de a fi consumate de către macrofage.

    Ateroscleroza este cauzată de depunerea de substanţe grase pe pereţii arteriali. De-a lungul anilor, aceste substanţe formează plăci.

    Când o celulă se apropie de moarte, proteinele sale de suprafaţă CD47 încep să dispară în mod normal, expunând celula la acţiunea macrofagelor.

    Dar plăcile aterosclerotice sunt pline cu celule moarte şi pe moarte, care ar fi trebuit eliminate de către macrofage, dar nu au fost. De fapt, multe dintre celulele de aici sunt macrofage moarte şi alte celule vasculare, care ar fi trebuit eliminate cu mult timp în urmă.

    Se pare că boala este determinată de incapacitatea sistemului imunitar de a scoate gunoiul.

    Problema ar putea fi o buclă fără sfârşit, în care CD47 impiedică macrofagele de la eliminarea celulelor moarte din leziune.

    Aceste celule eliberează substanţe care promovează producerea de mai mult TNF-alfa în celulele din apropiere, care susţine CD47.

    În laborator, anticorpii anti-CD47 induc o curăţare a celulelor bolnave, moarte şi macrofage în condiţii ce simulează mediul aterosclerotic. Acelaşi agent, ca un medicament biologic, este în curs de testare în studiile clinice pe pacienţii cu cancer.

    13 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten.
    Roche, gigantul farmaceutic cu sediul în Basel, Elveţia, a anunţat că va plăti 750 milioane dolari pentru dreptul de a utiliza o nouă moleculă care măreşte capacitatea antibioticelor în lupta cu superbacteriile, din ce în ce mai rezistente.
    Oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul pentru a combate un virus mortal pentru porci şi implicit pentru industria cărnii de porc: modificarea unor gene, pentru a crea porci rezistenţi la infecţia cu acest virus, numită şi boala urechii albastre.
    Un medicament numit "aducanumab", comercializat sub numele de Aduhelm, care distruge plăcile de proteine ​​care se acumulează în creierul pacienţilor cu Alzheimer, o caracteristică a acestei boli a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite.
    Virusul care provoacă boala coronavirusului 2019 (COVID-19) este stabil de la câteva ore până la câteva zile în aerosoli şi pe suprafeţe, potrivit unui recent studiu realizat de cercetători din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Salk Institute şi Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) au descoperit o clasă neidentificată anterior de grăsimi produse în corpul uman, care poate proteja împotriva diabetului zaharat.