Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Bacteriile din intestin reduc severitatea accidentelor vasculare cerebrale

    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.



    Accident vascular cerebral.


    În cadrul studiului, animalele de test au primit o combinaţie de antibiotice care au modificat selectiv flora microbiană din intestine.

    Două săptămâni mai târziu, li s-a indus un accident vascular cerebral ischemic, în care un vas de sânge obturat împiedica aportul de sânge la creier.

    Animalele la care li se modificase selectiv flora microbiană din intestine au prezentat un accident vascular cerebral cu aproximativ 60 la sută mai puţin sever decât cele care nu au primit medicaţie.

    Bacteriile nu interacţionează chimic cu creierul, ci mai degrabă influenţează supravieţuirea neuronală prin modificarea comportamentului celulelor sistemului imunitar.

    Celulele imune din intestin ajung în învelişurile exterioare ale creierului, numite meninge, unde dirijează răspunsul la accidentul vascular cerebral.

    Conexiunea între intestin şi creier are implicaţii promiţătoare pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale prin schimbarea obiceiurilor alimentare la pacienţii cu risc ridicat, cum ar fi cei supuşi unei intervenţii chirurgicale cardiace sau cei care au mai multe vase de sânge obturate în creier.

    Modificarea florei microbiene din intestine se poate face şi printr-o dietă adecvată şi administrarea de suplimente.

    Intervenţia în dietă este mult mai uşor de realizat decât consumul de medicamente, care poate avea şi efecte adverse, şi are cel mai mare efect asupra compoziţiei microbiotei.

    26 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil.
    Un nou studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Diabet din Universitatea din California, San Francisco şi de la Centrul Medical al Universitaţii din Washington arată că celulele imune din creier pot declanşa supraalimentarea şi creşterea în greutate ca răspuns la dietele bogate în grăsimi.
    Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra, Marea Britanie, au descoperit o metodă de detectare a modificărilor la nivelul ochiului, care ar putea identifica boala Parkinson înainte ca simptomele sale să se dezvolte.
    Un nou experiment a aratat ca pacienţii paralizaţi au putut apuca şi muta obiecte controlând cu gândurile un braţ robotizat.
    Foarte multe persoane cu vârsta de peste 65 ani sunt tratate pentru căderi, dar cercetătorii consideră că vârsta nu este un motiv suficient pentru a considera că cineva cade deoarece este slab, suferă de vedere proastă sau demenţă.
    Primii ani de viaţă joacă un rol crucial în formarea creierului uman. Noi cercetări sugerează că experienţele noastre ar putea, de asemenea, influenţa schimbări la nivel genetic, în neuroni.