Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Inflamaţia creierului legată de obezitate

    Un nou studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Diabet din Universitatea din California, San Francisco şi de la Centrul Medical al Universitaţii din Washington arată că celulele imune din creier pot declanşa supraalimentarea şi creşterea în greutate ca răspuns la dietele bogate în grăsimi.



    Obezitate.


    Neuronii dintr-o regiune aflată la baza creierului, cunoscută sub numele de hipotalamus mediobazal (MBH), reglementează consumul de alimente şi cheltuielile cu energia.

    Noul studiu sugerează că celulele cerebrale rezidenţiale numite microglia ar putea fi, de asemenea, ţinte pentru tratamentele contra obezităţii, care ar putea evita multe efecte secundare ale medicamentelor utilizate în prezent.

    Microglia nu sunt neuroni, dar reprezintă 10-15% din celulele creierului.

    Ele reprezintă un mod neexploatat şi complet nou de a direcţiona creierul în scopul de a reduce potenţialul de obezitate şi consecinţele sale asupra sănătăţii.

    Animalele au primit timp de patru săptămâni în laborator o dietă fast-food, bogată în grăsimi, ceea ce este cunoscut că provoacă extinderea numărului microgliilor şi declanşarea inflamaţiei locale.

    Animalele hrănite cu o astfel de dietă mănâncă mai multe alimente, ard mai puţine calorii şi câştigă mai mult în greutate în comparaţie cu cele care mănâncă o dietă mai sănătosă, cu conţinut scăzut de grăsimi.

    MBH încearcă, în mod normal, să potrivească numărul de calorii ingerate din alimente cu necesarul de energie, pentru a menţine o greutate sănătoasă, dar cercetările anterioare au arătat că grăsimile dietetice pot elimina acest act de echilibrare.

    Cercetătorii au descoperit că animalele din studiu, tratate cu un medicament experimental, au mâncat cu 15 la sută mai puţin şi au câstigat cu 20 la sută mai puţin în greutate decât cele netratate, aflate pe aceeaşi dietă.

    Ei au descoperit că, chiar şi la cele hrănite cu o dieta sănătoasă, cu grăsimi reduse, forţarea inflamaţiei induse de microglia în hipotalamus le-a făcut să mănânce cu 33 la sută mai multe alimente şi să cheltuiască cu 12 la sută mai puţină energie.

    Rezultatul a fost de patru ori mai mare, şi anume o creştere de 400 la sută în greutate în comparaţie cu cele netratate, în aceeaşi dietă sănătoasă.

    Dietele bogate în grăsimi declanşează microglia pentru a recruta în mod activ alte celule ale sistemului imunitar din sânge pentru a se infiltra în MBH.

    Odată ajunşi acolo, noii recruţi se schimbă în formă pentru a prelua caracteristici asemănătoare cu cele ale microgliilor creierului, mărind răspunsul inflamator şi impactul acestuia asupra echilibrului energetic.

    Prin urmare, ar putea fi posibil să se controleze supraalimentarea şi creşterea în greutate prin abordări imunologice multiple.

    6 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra, Marea Britanie, au descoperit o metodă de detectare a modificărilor la nivelul ochiului, care ar putea identifica boala Parkinson înainte ca simptomele sale să se dezvolte.
    Un nou experiment a aratat ca pacienţii paralizaţi au putut apuca şi muta obiecte controlând cu gândurile un braţ robotizat.
    Foarte multe persoane cu vârsta de peste 65 ani sunt tratate pentru căderi, dar cercetătorii consideră că vârsta nu este un motiv suficient pentru a considera că cineva cade deoarece este slab, suferă de vedere proastă sau demenţă.
    Primii ani de viaţă joacă un rol crucial în formarea creierului uman. Noi cercetări sugerează că experienţele noastre ar putea, de asemenea, influenţa schimbări la nivel genetic, în neuroni.
    O descoperire a cercetătorilor de la Weill Cornell Medical College din Qatar ar putea duce la un test rapid de screening non-invaziv pentru diabet, permiţând persoanelor care nu ştiu că au boala, un acces mai rapid la tratament.
    Cercetătorii de la Universitatea Stanford, Statele Unite, au arătat că eliminarea anumitor tipuri de polizaharide din jurul celulelor cancerului de sân poate activa un al doilea braţ al sistemului imunitar, sistemul imunitar înnăscut.