Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cameleonii îşi reorganizează nano-cristalele pentru a-şi schimba culoarea

    Cameleonii sunt capabili să-şi schimbe culoarea foarte repede datorită controlului unei reţele de nano-cristale prezente într-un strat superficial al pielii care reacţionează la diferite lungimi de undă ale luminii.



    Cameleon panteră (Furcifer pardalis).


    Cercetătorii de la Universitatea din Geneva au studiat un cameleon panteră din Madagascar pentru a afla cum poate face acesta schimbări de culori, rapide şi complexe atunci când trece de la camuflaj, la culori foarte luminoase, pentru a atrage o femelă sau pentru a se confrunta cu un alt mascul.

    Ca la multe alte reptile, pielea cameleonilor are o gamă de pigmenţi roşii, galbeni şi maro. Ea poate emite, de asemenea, "culori structurale", care îi permite să afişeze culorile albastre sau verzi.

    Aceste culori sunt de fapt create fără pigmenţi, printr-un fenomen de interferenţă optică.

    Ele sunt derivate din interacţiuni între anumite lungimi de undă luminoase şi structuri nanoscopice, reţele de cristale mici prezente în pielea reptilelor, numite "celule iridofore".

    Originalitatea cameleonului este că-şi poate schimba culoarea prin reglajul activ al unei reţele de nano-cristale. Când cameleonul este calm, cristalele sunt organizate într-o reţea densă şi reflectă lumina albastră.

    Excitarea provoacă dimpotrivă o relaxare în iridofore şi permite reflectarea altor culori, cum ar fi galbenul sau roşul.

    Cameleonii au particularitatea că posedă un al doilea strat de celule iridofore mai profunde. Aceste celule, care conţin cristale mai mari şi mai puţin organizate, reflectă o proporţie semnificativă de lungimi de undă în infraroşu, care permite cameleonilor să se protejeze de soare.

    O astfel de suprapunere a două tipuri diferite de iridofore este o noutate a evoluţiei, ce permite cameleonilor să treacă de la camuflaj la o paradă de culori spectaculoase în timp record şi oferă o protecţie termică pasivă.

    30 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu arată că anghilele folosesc şocuri electrice pentru a exercita controlul la distanţă asupra victimelor lor. Descărcările electrice activează de la distanţă neuronii care controlează muşchii, determinând contracţii involuntare ale musculaturii peştilor ascunşi, ce îşi trădează astfel prezenţa.
    Într-un studiu publicat relativ recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie au arătat că diferite specii de dinozauri au dispărut cu cel puţin 40 milioane de ani înainte de coliziunea devastatoare a Pământului cu un meteorit.
    O echipa de specialisti de la mai multe organizatii, printre care Wildlife Conservation Society, au descoperit o noua specie de pasari, cu un penaj distinct si un ciripit zgomotos, in capitala Cambodgiei, Phnon Penh, oras cu 1,5 milioane de locuitori.
    Pentru a se proteja, unele animale îşi schimbă culoarea după culoarea mediului în care se află. Cameleonii, însă, îşi schimbă culorile în mod neobişnuit, atunci când interacţionează cu alţi semeni.
    Pământul s-ar putea confrunta cu o mini-perioadă glaciară începând cu 2030, datorită modificărilor din ciclurile de activitate ale Soarelui.
    Un studiu recent sugerează că elefanţii, deja cunoscuţi ca fiinţe inteligente, înţeleg pericolele care vin din partea oamenilor. Ei fac diferenţa între diferitele limbaje umane şi se îndepărtează de cele considerate o ameninţare.