Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Cartofii şi pâinea prăjită, potenţiali cancerigeni

    Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.



    Cartofii şi pâinea prăjită au un potenţial risc cancerigen.


    Acrilamida, un produs natural al procesului de preparare, se produce atunci când alimentele sunt supuse prea mult timp la temperaturi ridicate.

    Cele mai ridicate niveluri ale substanţei se găsesc în alimente cu un conţinut ridicat de amidon, care au fost pregătite la peste 120°C, cum ar fi chips-uri, pâine, cereale pentru micul dejun, biscuiţi, prăjituri şi cafea, ca urmare a prăjirii boabelor.

    Atunci când pâinea este prăjită, se produce multă acrilamidă. Cu cât devine mai închisă la culoare, cu atât creşte cantitatea de acrilamidă.

    Acrilamida se formează în timpul procesului de rumenire, prin combinarea zahărului, a aminoacizilor şi a apei prezente în pâine.

    Nu este clar cât de multă acrilamidă poate fi tolerată de către corpul uman.

    Studiile pe animale de laborator au demonstrat că acest produs este toxic pentru ADN şi cauzează cancer, iar oamenii de ştiinţă presupun că acelaşi lucru este valabil şi la oameni, cu toate că încă nu există dovezi concludente.

    Oamenii ar trebui să facă mici modificări în modul în care gătesc şi păstrează alimentele.

    Ei ar trebui să opteze pentru o culoare galben-aurie, atunci când prăjesc sau coc alimente care conţin amidon, cum ar fi cartofii, pâinea şi legumele rădăcinoase.

    De asemenea, legumele cu un conţinut mare de amidon, cum sunt cartofii şi păstârnacul, nu ar trebui să fie păstrate în frigider.

    Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de zahăr cresc în legume la temperaturi scăzute, putând duce la creşterea cantităţii de acrilamidă produsă în timpul gătitului.

    18 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Farfuriile de culoare roşie ar putea fi o alegere mai bună pentru cei care au o dietă anume, deoarece culoarea ar putea declanşa interior un semnal de pericol, ceea ce reduce cantitatea de alimente pe care o consumă.
    Manipularea reţelelor mitocondriale din interiorul celulelor prin restricţii dietetice sau prin manipulare genetică care mimează aceste restricţii, poate creşte durata de viaţă şi îmbunătăţi starea de sănătate, conform cercetărilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
    Vegetarienilor li se spune de multe ori că alimentația lor este deficientă în proteine. O analiză bazată pe baza de date alimentară a USDA care oferă conținutul nutrițional pentru mii de alimente și RDA, demonstrează altfel.
    Renunţarea la micul dejun este asociată cu un risc crescut de ateroscleroză sau cu întărirea şi îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci, potrivit cercetărilor efectuate la Friedman School of Nutrition Science and Policy a Universităţii Tufts, Statele Unite.
    Firma Mars, care produce pe lângă celebrele dulciuri şi sosul pentru pastele Dolmio şi orezul Uncle Ben's, a declarat că unele dintre produsele sale ar trebui consumate doar o dată pe săptămână, din cauza conţinutului mare de sare, zahăr sau grăsimi.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a arătat că un consum prelungit de ulei de floarea-soarelui sau de peşte afectează în mod negativ ficatul şi provoacă modificări care pot duce la steatohepatita nonalcoolică.