Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Renunţarea la micul dejun, risc crescut de ateroscleroză

    Renunţarea la micul dejun este asociată cu un risc crescut de ateroscleroză sau cu întărirea şi îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci, potrivit cercetărilor efectuate la Friedman School of Nutrition Science and Policy a Universităţii Tufts, Statele Unite.



    Renunţarea la micul dejun asociată cu risc crescut de ateroscleroză.


    Se ştia deja din studii anterioare că omiterea micului dejun poate duce la boli cardiace coronariene, dar acesta este primul studiu care a evaluat asocierea dintre micul dejun şi prezenţa aterosclerozei subclinice.

    Ateroscleroza a fost observată mai frecvent la cei care au renunţat la micul dejun şi la cei care au consumat un mic dejun slab caloric. În plus, markerii de risc cardio-metabolic au fost mai răspândiţi în cazul celor care au sărit peste micul dejun.

    Participanţii la studiu care au renunţat la micul dejun au avut o mai mare circumferinţă a taliei, un indice de masă corporală mai mare, o tensiune arterială mai mare, şi lipidele din sânge şi nivelurile de glucoză crescute.

    De asemenea, aceştia au avut mai multe şanse să devină hipertensivi, supraponderali sau obezi.

    În afară de asocierea directă cu factori de risc cardiovascular, săritul peste micul dejun ar putea servi ca marker pentru o dietă nesănătoasă în general sau un stil de viaţă care, la rândul sau, este asociat cu dezvoltarea şi progresia aterosclerozei.

    Între 20 şi 30 la sută dintre adulţi sar peste micul dejun şi acestă tendinţă reflectă prevalenţa în creştere a obezităţii.

    Alegerile proaste ale dietei sunt, în general, făcute relativ devreme în viaţă şi, dacă au rămas neschimbate, pot duce mai târziu la boli cardiovasculare clinice.

    Micul dejun poate provoca dezechilibre hormonale şi modificări ale ritmurilor circadiane şi este considerat cea mai importantă masă a zilei.

    25 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Firma Mars, care produce pe lângă celebrele dulciuri şi sosul pentru pastele Dolmio şi orezul Uncle Ben's, a declarat că unele dintre produsele sale ar trebui consumate doar o dată pe săptămână, din cauza conţinutului mare de sare, zahăr sau grăsimi.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a arătat că un consum prelungit de ulei de floarea-soarelui sau de peşte afectează în mod negativ ficatul şi provoacă modificări care pot duce la steatohepatita nonalcoolică.
    Bărbaţii care mănâncă peste 10 portii de roşii pe săptămână au un risc cu 18 la sută mai mic de a dezvolta cancer de prostată, conform unor noi studii.
    Multe persoane cred că îndulcitorii sintetici le ajută să piardă în greutate, dar s-a constatat că aspartamul, înlocuitorul comun pentru zahăr, blochează funcţia unei enzime esenţiale pentru prevenirea obezităţii.
    O dietă regulată cu mure Boysen (boysenberries) ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor celor care suferă de astm, potrivit unui studiu realizat în Noua Zeelandă.
    Produse chimice interzise în Uniunea Europeană au ajuns în produsele alimentare vândute în Suedia.