Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Cea mai veche unealtă datează de acum 3,3 milioane de ani

    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii.



    Cea mai veche unealtă a fost găsită în Kenya. Foto: Damian Patkowski/Unsplash


    Uneltele sunt cu 700000 de ani mai vechi decât primele unelte cunoscute până acum, care au fost atribuite lui Homo habilis, un precursor al omului modern.

    Comparativ cu unelte de piatră de mai târziu acestea sunt primitive, dar descoperirea respinge teoria veche conform căreia Homo habilis a fost primul producător de unelte.

    Habilis, cu un creier mai mare decât hominizii anteriori, este un strămoş al lui Homo sapiens, care a trăit acum 2,8 - 1,5 milioane de ani.

    Cele mai vechi instrumente din epoca Habilis datează de acum 2,6 milioane de ani.

    Descoperirea a fost făcută în formaţiunea Nachukui, un sit arheologic situat la vest de Lacul Turkana, care a dat o serie de descoperiri remarcabile la mijlocul anilor 1980.

    Pietrele au fost descoperite deasupra unui strat de cenuşă vulcanică, datată prin izotopi de argon la 3,3 milioane de ani.

    5 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister.
    Rămăşiţele unui palat din perioada miceniană, secolul 17-16 î.Hr., cu inscripţii importante în greaca arhaică, au fost descoperite în apropiere de Sparta, în Peloponez, sudul Greciei.
    Arheologii australieni au descoperit în Cambodgia, urme ale unui oraş imens, la fel de mare ca şi capitala Phnom Penh, un oraş pierdut în istorie în apropierea complexului monumental din secolul al 12-lea din Angkor Wat.
    Doi locuitori din partea rurală a Murciei, au descoperit în 3 noiembrie, pe câmpul unde îşi duseseră oile, un obiect ciudat apărut de nicăieri.
    O echipă de oameni de ştiinţă polonezi au descoperit recent vase de sânge şi urme de proteine în oase de reptile triasice cu vârsta de 250 milioane de ani.
    Un paleontolog de la University of Bath din Anglia, a studiat fosilele păstrate într-un muzeu din Canada timp de peste 75 ani şi a descoperit noi specii de dinozauri.