Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Ceaiuri

    Ceaiul galben

    Ceaiul galben implică de obicei un ceai prelucrat în mod similar cu ceaiul verde, dar cu o fază de uscare mai lentă şi o fază de fermentare post-enzimatică, în care frunzelor de ceai umede li se permite să devină galbene.



    Ceai galben Huangya.


    Ceaiul are, în general, un aspect galben-verde puternic şi un miros diferit de ceaiul alb şi de ceaiul verde. Mirosul este uneori confundat cu cel al ceaiului negru, dar asemănări de gust se mai pot observa şi între ceaiul galben, verde şi alb.

    Este produs doar în China. Este un ceai de înaltă calitate, elaborat, servit la început doar la curtea imperială.

    Alte denumiri

    Yellow tea în engleză, thé jaune în franceză, té amarillo în spaniolă, chá amarelo în portugheză.

    Varietăţi

    Ceaiul Junshan Yinzhen este de pe muntele Jun Shan, provincia chineză Hunan, ceaiul Huoshan Huangya este de pe muntele Huo, provincia chineză Anhui, ceaiul Meng Ding Huangya este de pe muntele Meng, provincia chineză Sichuan, ceaiul Da Ye Qing este din provincia chineză Guangdong, iar ceaiul Huang Tang este din provincia chineză Zhejiang.

    Producerea

    Pentru prelucrarea clasică este nevoie de 72 de ore sau mai mult, timp în care se parcurg opt etape. Un kilogram de muguri proaspeţi dau, după prelucrare, 200 g de ceai galben.

    După prăjire și rulare, frunzele, acoperite cu o cârpă umedă, sunt stivuite în grămezi mici, pentru mai mult de două ore la un procent de umiditate cuprins între 80 şi 90%. Ele rămân până când se oxidează. Acestea sunt supuse apoi la o scurtă uscare.

    Conţinut

    Ceaiul galben conţine, ca şi ceaiul verde, o varietate de enzime, aminoacizi, carbohidraţi, lipide, steroli, fitochimicale şi minerale. Conţine o mare cantitate de polifenoli amtioxidanţi.

    Utilizare

    Ceaiuri galbene sunt preparate ca ceaiurile verzi de înaltă calitate. Apa trebuie să aibă 70-80 grade Celsius şi infuzarea durează aproximativ 10-30 secunde, cel mult un minut. Se repetă infuzarea de până la cinci ori. Dacă nu este preparat bine, nu îşi schimbă gustul, aşa cum se întâmplă cu ceaiul verde care devine amar.

    Unele studii spun că previne bolile cardiovasculare şi diabetul şi îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Kukicha, sau ceaiul de crenguţe, cunoscut şi sub numele de bōcha sau ceai de trei ani, este un amestec japonez din tulpini,…
    Ceaiul rooibos este obţinut din frunzele plantei Aspalathus linearis, arbust din aceeaşi familie cu salcâmul.
    Ceaiul alb este obţinut din muguri de frunze înainte de deschidere şi frunze tinere ale plantei Camellia Sinensis, printr-o procesare minimă.
    Ceaiul oolong este un ceai tradiţional chinezesc obţinut din plata Camellia Sinensia printr-un proces unic de oxidare incompletă.
    Ceaiul pu-erh, sau pu'er, este un ceai microbian fermentat obţinut prin acţiunea mucegaiurilor, bacteriilor şi drojdiilor pe frunzele recoltate ale plantei de…
    Este un ceai originar din China, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt foarte puţin oxidate în timpul procesării şi îşi…