Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Ceaiuri

    Lapacho

    Ceaiul Lapacho sau Taheebo, mai este cunoscut şi ca ceai poui, pau d'arco, sau ipê. Nu este un ceai uzual, ci unul medicinal. Este obţinut din scoarţa arborelui Handroanthus impetiginosus sau Pink Ipe din America de Sud.



    Ceai Lapacho.


    Handroanthus impetiginosus, Arborele Furnicilor, sau Arborele sacru al Incaşilor, este un arbore din America Centrală şi de Sud, din al cărui scoarţă se obţine unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Alte specii cu uz medical popular sunt Handroanthus albus şi Handroanthus serratifolius.

    Denumirea de ,,arborele furnicilor'' provine de la faptul că în cavităţile ramurilor acestui copac trăiesc furnici, iar denumirea Pau d'Arco vine de la întrebuinţarea lemnului de lapacho în confecţionarea arcurilor de către indieni.

    Alte denumiri

    Lapacho în engleză, le lapacho în franceză, pau d'arco în spaniolă, pau d'arco în portugheză.

    Producerea

    Coaja interioară de la copacii maturi se usucă şi se mărunţeşte. Nu se pastrează în recipiente de plastic sau aluminiu.

    Conţinut

    Conţine potasiu, calciu, fier, bariu, stronţiu, iod şi un antibiotic puternic, lapachol, extras din scoarţa interioară a varietăţilor Handroanthus impetiginosus, Handroanthus albus şi Handroanthus serratifolius.

    Lapacholul este un compus fenolic natural, un derivat de vitamina K. Activează celule ale sistemului imunitar uman (limfocite şi granulocite), în concentraţii scăzute. Alte componente majore sunt chinona, flavonoidele, carnosolul, indoli, coenzima Q, alcaloizii (técominele) şi saponinele steroidiene.

    Nu conţine cofeină.

    Utilizare

    Decoctul de lapacho, de culoare maronie, are un gust lemnos, uşor amar, cu o nuanţă de vanilie; seamănă puţin cu ceaiul rooibos, ceea ce îl face confortabil de utilizat şi poate fi îndulcit cu miere. Gustul neplăcut al extractului este diminuat atunci când este luat sub formă de pastile, sau tincturi.

    Ceaiul din coaja cernută se prepară prin fierbere, o lingură de plantă într-o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la foc mic cinci minute, apoi se ia de pe foc şi se lasă la infuzat 15-20 minute.

    Se ia o cană cu ceai de 3 - 4 ori pe zi pentru afecţiuni acute; pentru afecţiuni cronice se ia o jumătate de cană de 3 - 4 ori pe zi. Dacă se folosesc pliculeţe de ceai, se pot lua până la patru pliculeţe pe zi. Tinctura se ia 25-40 picaturi de trei sau de mai multe ori pe zi.

    Se poate consuma timp de şase săptămâni, apoi să ia o pauză de patru săptămâni înainte de a relua.

    Scoarţa interioară a arborelui este utilizată în scopuri medicinale de mii de ani, proprietăţile plantei fiind cunoscute foarte bine de incaşi. Aceştia utilizau scoarţa pentru calităţile sale antibiotice (malarie, infecţii, boli respiratorii, tratamentul rănilor etc), dar şi ca un puternic imunistimulator, asemănător echinaceii în Asia.

    Efecte principale: antibiotic, antifungic, imunostimulator, anti-inflamator, antiseptic, tonic şi antitumoral.

    Coaja Lapacho este de obicei folosită în timpul gripei şi în sezonul rece. Facilitează tusea fumătorilor prin provocarea expectorării mucusului în primele trei până la zece zile de tratament.

    Se pare că are efect anti-Helicobacter pylori şi asupra altor bacterii intestinale umane. Este folosit în medicina naturistă pentru candidoză intestinală, boli de piele, lupus, polipi, prostată, diabet, inflamaţii diverse. Se pun comprese pe înţepături de insecte veninoase.

    Unele specii, cum ar fi Handroanthus ochraceus şi Handroanthus incanus se folosesc uneori în controversata băutură Ayahuasca.

    Contraindicaţii

    În general, ca tratament, nu se recomandă ceaiul de lapacho pentru că nu se extrag substanţele active cum trebuie şi pentru că este mai greu de estimat doza. Utilizarea este, de obicei pe termen scurt, pentru a scăpa de boli acute şi nu ca un tonic general.

    Scade viteza de coagulare a sângelui şi poate interfera cu medicamente ca aspirina şi warfarina.

    Dacă apar efecte secundare, greaţă, vărsături, ameţeli şi diaree, se consultă medicul. Nu se recomandă femeilor gravide şi copiilor.

    Ingredientele active, cum ar fi lapacholul, par a avea efecte semnificative de toxicitate abortive şi de reproducere.

    Societatea Americană de Cancer consideră că studiile existente nu susţin utilizarea Lapacho ca tratament eficient pentru cancer la om. Se pare, totuşi, că elimină durerea provocată de boală.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Mate, cunoscută şi ca yerba mate, chimarrão sau cimarrón, este o băutură sud-americană, bogată în cafeină, obţinută prin infuzarea frunzelor uscate de…
    Este un ceai originar din China, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt foarte puţin oxidate în timpul procesării şi îşi…
    Ceaiul pu-erh, sau pu'er, este un ceai microbian fermentat obţinut prin acţiunea mucegaiurilor, bacteriilor şi drojdiilor pe frunzele recoltate ale plantei de…
    Ceaiul oolong este un ceai tradiţional chinezesc obţinut din plata Camellia Sinensia printr-un proces unic de oxidare incompletă.
    Ceaiul galben implică de obicei un ceai prelucrat în mod similar cu ceaiul verde, dar cu o fază de uscare mai lentă…
    Kukicha, sau ceaiul de crenguţe, cunoscut şi sub numele de bōcha sau ceai de trei ani, este un amestec japonez din tulpini,…